dimecres, 11 de febrer del 2015

TALLER 3: EL SOL I ELS NOSTRES ULLS

AMB EL DARRER TALLER DE LA SETMANA CULTURAL, ENGUANY DEDICADA A LA LLUM, HEM VOLGUT DONAR RESPOSTA A LA PREGUNTA INICIAL DE LA II+D.

PER FER-HO, PRIMER RECORDAR QUE LA NEU REFLECTEIX LA LLUM DEL SOL COM EL MIRALL O ELS CD; I TOT SEGUIT, CAP AL PATI A FER DOS EXPERIMENTS QUE ENS HAN SORPRÈS A TOTS.

EXPERIMENT 1: DOS GLOBUS NEGRES AMB LA DIFERÈNCIA QUE UN PORTA ULLERES DE SOL I L'ALTRE NO. ELS EXPOSEM AL SOL. PER INTENSIFICAR ELS RAIGS DEL SOL ELS HI POSEM AL DAVANT UNA LUPA. QUÈ PASSARÀ?

EXPERIMENT 2: DIBUIXEM UN ULL EN UN PAPER. PROPOSEM TRES CASOS. PRIMER ULL NU, SEGON AMB UNES FALSES ULLERES, TERCER AMB UNES BONES ULLERES. PER INTENSIFICAR EL RAIG DEL SOL LI POSEM AL DAVANT UNA LUPA. QUÈ PASSARÀ? 

 

TOT SEGUIT, EN ROTLLANA, COMENTEM EL QUÈ HA PASSAT, I ENTRE TOTS ELABOREM CONCLUSIONS I INTENTEM DONAR RESPOSTA A LA PREGUNTA. US DEIXEM ALGUNES DE LES RESPOSTES DELS NENS I NENES:

- El globus negre peta perquè es queda tota la llum del sol.

- La lupa fa grans els raigs del sol. Com al racó d'observació fa grans les fulles o les castanyes que miràvem.

- Les ulleres dolentes no serveixen per a res.

- Amb ulleres dolentes els ulls es cremen igual.

- El sol fa mal als ulls.

- El color que no podem veure és el que fa mal als ulls (referint-se als raigs ultraviolats)

FINALMENT, LA RESPOSTA A LA II+D: 

Per què cal portar ulleres de sol per anar a la neu?

Per què cal tenir especial precaució a la neu?

La neu reflecteix fins al 80% de la radiació ultraviolada, fins a 4 vegades més que l'aigua. A més, la proporció de radiacions ultraviolada augmenta un 10% cada 1000 metres d'altitud a causa de la disminució de l'absorció atmosfèrica, pel que estem més exposats en zones d'alta muntanya.

 

Com he de protegir els meus ulls a la neu?

La millor manera de prevenir lesions greus als ulls degudes a les radiacions solars és utilitzar una protecció ocular adequada utilitzant unes ulleres amb el filtre UV òptim per a l'activitat que estem realitzant.

Recorda que unes ulleres fosques no sempre presenten els filtres UV adequats i que poden resultar perilloses.