--ÚLTIMA SETMANA DE CURS--
Hola Tortugues,
La última setmana del curs ha de ser especial i per això us proposem unes activitats d'allò més divertides i compartides amb P3 i P5
Normalment, a aquestes alçades de curs, la calor és la protagonista a l'escola i fem moltes propostes amb aigua. Com que aquest any el temps està una mica destarotat us fem arribar dues seqüències, una de molla i una altra d'esbojarrada. Podeu escollir fer-ne una o l'altre o totes dues.
Ens encantarà veure fotos. Una abraçada i fins divendres a la connexió
---------------------------------------
Repte 4- COM PUC MOURE'M MILLOR QUE EL CABEÇUT PETIT?
8-SEGUIM EL MAPA DEL TRESOR:
Famílies,
Com a activitat de tancament del repte us proposem muntar un recorregut pel vostre entorn proper on s’hagi d’arribar a un destí amb un tresor amagat.
Us recomaneu accedir a les eines Google Maps o el Google Earth i fer una captura de pantalla del vostre entorn proper. Amb el vostre editor d’imatge (o el paint si ho feu des d’un PC) podreu marcar el recorregut des de casa vostre fins el destí que escolliu. Si podeu hi podeu amagar un petit tresor (no cal que sigui material).
A tall d'exemple i pels que aneu molt enfeinats us deixem un recorregut fet. Surt de l’escola i el destí és un lloc molt relacionat amb la història del repte.
El trobareu aquí: https://drive.google.com/file/d/10gbaZMz5KcWxkigtMiude-VXIQU5sCyo/view?usp=sharing
Podeu imprimir el recorregut (o utilizar un móvil o tauleta) perquè els vostres fills puguin provar de segui-lo autonomament.
Nenes i nens de la Tribu de les Tortugues estem segurs que després de fer tot aquest repte ja ho sabeu fer millor que el Cabeçut petit.
Una abraçada.
5- MASSATGES AMB LA DRETA I L’ESQUERRA :
Tortugues,
Avui us proposem fer treballar de valent les dues mans, la dreta i l’esquerra. Avui toca sessió de massatges amb objectes que puguem trobar per casa.
Primer de tot busquem uns 5-6 objectes que ens sembli que ens poden ajudar a fer un bon massatge (pilotes, cotxes de joguina, peces de construcció...)
En segon lloc busquem algú amb ganes que li facin un massatge, no creiem que us costi gaire trobar-lo.
Agafem el primer objecte i fem un puja i baixa per l’esquena amb la mà que ens funciona millor (a Psico ja vam parlar que tots tenim un costat que se’ns mou millor que l’altre). Després fem canvi de mà. I així amb tots els objectes que hagueu escollit.
Quan haguem acabat el massatge ens preguntem:
-Aquesta mà és la mateixa amb la que escric?
-Hi ha alguna cosa que faig amb la mà que no dominant?
-Hi ha algun objecte que no puc fer moure amb alguna mà?
Pels que us hagi agradat molt la sessió de massatges us deixem una cançó de la Damaris Gelebert que us ajudarà a fer unes sessions de massatges espectaculars:
Una abraçada.
Hola Tortugues,
Avui us tornarem a fer sortir al carrer. Una de les moltes coses que ens ajuden a moure’s millor i més segurs són els senyals. Per això us proposem que -si us ve de gust- agafeu l’armilla reflectant del cotxe del papes i sortir a trobar senyals.
Com que n’hi ha de molts tipus diferents (per a la gent que va a peu i per a la gent que va en cotxe) i de molts colors ens agradaria que n’escollissiu 5 i ens expliquessiu la forma, els colors/dibuixos i què volen dir.
Us deixem un model de full per fer aquesta recollida de dades:
També us recomanem omplir aquest full a casa. Si voleu podeu fer una foto ala senyal i quan hagueu arribat ompliu el full amb calma.
Hi ha molts senyals diferents? Els coneixem tots? I els més importants? Aviat ho sabrem.
Fins aviat Tortugues.
7-CREADORS DE SENYALS
Tortugues,
Ara que ja coneixeu molts senyals de trànsit i què ens diuen us proposem de fer-ne un per casa vostra.
Primer de tot ens cal trobar què volem que ens digui aquest senyal. Podem parlar amb els de casa i buscar alguna cosa que ens cal millorar a tota la família (demanar d’ordenar alguns objectes, parlar en veu més baixa en alguna zona en concret, deixar la tapa del vàter baixada, indicar on és el cubell de la roba bruta...).
Quan tinguem la idea ens caldrà pensar la forma i el dibuix del senyal. Podem fer un esbós en un paper i quan ho tinguem clar el comencem a fer amb volum.
Podeu fer servir material reciclat, cartró, roba...
Segur que amb aquestes senyals aconseguiu que tota la família circuli millor per casa.
Ens encantarà veure els vostres senyals.
Una abraçada.
1- SABEU QUI ÉS EL CABEÇUT PETIT?
Comencem un nou repte. Coneixeu el cabeçut petit?.
Tant si el coneixeu com si no us deixem el vídeo de la seva història perquè amb aquest repte volem aconseguir fer-ho millor que ell.
Aquí teniu el conte: https://www.youtube.com/watch?v=oJ8yqM_cyE8
Un cop l’hagueu vist us proposem parlar amb els papes i mames sobre aquestes preguntes:
-És possible que algun dia em perdi?
-Si jo em perdés què hauria de fer?
-Sé a on visc?
-Quines coses haig de fer per per no pedres? I quines no?
Som-hi Tortugues, engeguem un repte molt faranduler.
2-A ON VISC?
Hola Tortugues,
La primera cosa que hem de fer per aprendre a moure’ns pel carrer és conèixer el nostre entorn més proper. Per això us proposem dibuixar la vostra casa / pis.
Ens agradaria que féssiu un dibuix molt descriptiu (fixant-vos al màxim amb els detalls) de la vostra casa i així explicar-nos a on viviu. Famílies, per evitar dibuixar el carrer si cal podem fer una foto de la façana i dibuixin mirant la foto.
Guardeu un espai a sota o al darrer per escriure l’adreça de casa vostra. Serà una bona manera de començar a prendre consciència del carrer/barri/poble a on viviu.
Una abraçada artistes.
3-TROBEM ELS MESTRES
Ei Tortugues,
Avui us proposem un joc molt divertit per a conèixer el centre de la nostra ciutat.
Els mestres ens hem fotografiat a diferents punts de la ciutat fent una postura especial. Us desafiem a trobar-nos i a imiar la nostra postura.
Aquí teniu les fotos: https://drive.google.com/drive/folders/1fkndvpl8dXxQmLSHvLWlijxCvpB-8URN?usp=sharing
Podem aprofitar les estones que sortim a passejar o fer esport al carrer per buscar-nos i fer-vos una foto com nosaltres. Estem segur que coneixeu tots o gairebé tots els llocs. Sereu capaços d’arribar-hi sense ajuda dels papes i les mames?
(Famílies que viviu a pobles o lluny del centre us proposem fer la mateixa activitat a llocs coneguts del vostre poble/zona)
Una abraçada.
--------------------------------------
Repte 3- LES FRUITES ENS DONEN SUPERPODERS?
12-MACEDÒNIA MATEMÀTICA
Famílies, per acabar aquest fabulòs repte us proposem crear una macedònia matemàtica amb les 4-5 fruites que us hagin agradat més. Potser això de conèixer les fruites amb els 5 sentits us ha fet canviar les vostres preferències.
Com ho farem? Doncs amb aquests senzills passos:
Pas 1: Haurem de pensar quines fruites ens agraden més. Ep! Si no ho tenim clar podem recuperar la gràfica i segur que ho descobrirem rapidament.
Pas 2: Els adults hauran d’anar a comprar la fruita i per fer-los un cop de mà els hi farem la llista de les fruites que necessitem.
Pas 3: Tallarem les fruites de la manera que vulguem i les posarem al plat seguint un patró, una sèrie, (com el collaret del indis) per aconseguir una macedònia matemàtica. Veureu com n’és de bonica!
Com que això ho podem fer de moltes maneres us fem arribar un vídeo per donar-vos alguna idees
Volem veure com us han quedat les vostres macedònies matemàtiques.
Una abraçada i bon profit
13- Tancament
Tortugues,
Després fer les propostes d’aquest repte l’Api i la Carbassa ens han deixat un missatge per acomiadar-se i donar-nos les gràcies per participar al seu repte.
I fins aquí aquest colorit, deliciós i nutritiu repte.
Una abraçada
10-EL NOSTRE DAVANTAL
Tortugues,
Ara que ja sabem que moltes fruites pinten tant o més que un rotulador és important que quan ens preparem el berenar, l’esmorzar o alguna recepta estiguem ben equipats. Per això avui us proposem fer un davantal de cuna.
Quin material necessitem?
-
Una samarreta vella , que sigui grossa, llisa,i de color clar.
-
Tisores.
-
Retoladors, ceres, pintures,... (per decorar la samarreta.)
Com ho farem?
Pas 1: Marcarem amb un rotulador el patró (tal i com es mostra a les fotos). Després retallarem la samarreta per les ratlles. Caldrà que ens ajudin perquè tallar roba no és gens fàcil. Tingueu en compte que el davant de la samarreta és diferent que la part del darrer
Pas 2: Un cop retallat ja la podem decorar. Decidiu vosaltres mateixos què us hi agradarà fer. Hi podeu fer dibuixos, ratlles, sanefes… Segur que us queda espectacular.
Pas 3: Observeu el que heu pintat a la samarreta. Us l’emproveu i mireu si ha quedat bé o li manca alguna cosa…
Pas 4: Si veieu que encara hi falta alguna cosa, li podeu afegir, sinó ja podeu fer fotos ben xules i ens les envieu…
Amb això ja tindrem una eina molt útil per ser uns bons xefs, i que també ens anirà molt bé per fer la última activitat d’aquest repte.
Una abraçada
11-QUÈ HEM APRÈS? ESCRIURE SENSE LLAPIS.
Tortugues,
Estem arribant al final d’aquest repte i és per això que ens agradaria que féssiu memòria d’alguna de les moltes coses que heu après els últims dies.
Segur que molts de vosaltres heu fet grans descobertes.
Després de parlar-ne amb els de casa us proposem confegir el nom d’unes quantes fruites que hagueu conegut o d’alguna paraula que resumeixi una idea nova o curiosa
Aquesta vegada per escriure-ho deixarem els llapissos i colors i ho farem amb altres materials com per exemple pedretes petites, botonets, llenties,taps, cigrons…
Tenim moltes ganes de veure com son i què diuen les vostres lletres confegides.
Una abraçada.
8-A RITME DE FRUITES
Tortugues,
L’Api i la Carbassa ens volen fer moure l’esquelet. També volen comentar-nos alguna cosa important sobre les fruites i els superpoders. Us deixem que mireu el vídeo a veure què us diuen.
Després de ballar a ritme de fruites i escoltar la conversa de l’Api i la Carbassa us volem deixar unes preguntes perquè pugueu pensar amb veu alta conjuntament amb els papes i mames.
-Per què creieu que és important menjar fruita?
-Què ens donen les fruites?
-És important menjar fruites?
-Quantes fruites creieu que hauríem de menjar cada dia? (Això pot ser un pròsit familiar?
- (i les que us vagin sortint durant la reflexió)
Una abraçada
9-EL FRUITER MÉS PROPER:
Tortugues,
A vegades no ens cal anar molt lluny per trobar arbres fruiters. De fet, estem segur que molt a prop de casa vostra hi ha algun arbre fruiter. És per això que avui us proposem buscar un arbre fruiter pel vostre entorn proper.
Primer de tot haurem de pensar si durant algunes de les sortides que hem fet n’hem vist algun o no. Si ja el teniu localitzat aneu-hi a la següent excursió en família. Si no en teniu cap de avistat, durant la propera passejada tingeu el ulls ben obert i segur que en trobareu algun.
Ara caldrà que ens expliqueu a nosaltres i a totes les tortugues la vostra troballa. Feu un vídeo de màxim 30 segons. Podeu explicar:
-Quin fruiter és?
-Està lluny o a prop de casa?
-A quina zona d’Olot està?
- …
Recordeu que per ser uns bons periodistes i explicar coses a través d’una càmera hem de pensar a:
-Fer una salutació inicial
-Explicar 2-3 idees
-Dir quelcom per acomiadar
-Parlar alt i clar
Famílies, utilitzeu aquests últims punts perquè els vostres fills s’autoavaluin de manera autònoma. Intentem que siguin ells els que detectin si hi ha alguna mancança.
Tenim moltes ganes de saber quins fruiters teniu a prop. A veure si amb els vostres vídeos aconseguim fer un bosc de fruiters de la Tribu de les Tortugues.
Una abraçada
6-EXPERIMENTEM AMB FRUITES. PART 3:
Tortugues,
Avui experimentarem amb els dos sentits que encara no hem posat a prova. Recordeu quins ens queden?
Oïda: Haurem d’escollir 5 fruites o fruits diferents i classificar-los segons el soroll que fan quan els pelem.
Primer de tot agafarem les fruites i intentarem preveure si faran molt o poc soroll el pelar-les i les ordenarem de menys a més soroll. Aquesta part també la poden fer els adults i que cadascú faci les seves apostes.
Després pelarem les fruites i els hi otorgarem un número del 1 al 5 (1 =poc soroll, 5 molt soroll) a mesura que anem pelant segurament haurem d’anar recolocant les fruites al número més adient.
Quan haguem arribat a un consens podem comprovar com d’encertats hem estat fent les prediccions
Olfacte: Aquesta activitat tracatrà d’agafar 5 aliments i descobrir si son o no fruites utilitzant només el sentit de l’olfacte. Ep! i si a més som capaços de dir el nom doncs encara millor.
Primer podem fer que l’adult esculli 5 aliments (fruites i no fruites) i que el nen/a els vagi olorant i dient si són o no fruites. Després de fer les 5 apostes procedim a comprovar-ho.
En segon lloc podem fer que el nens (acompanyat d’algun altre adult) esculli ara 5 aliments (algun de diferent) i que l’adult sigui l’encarregat de classificar-ho.
Podeu repetir el joc tantes vegades com vulgueu i amb les variables que us agradin.
Com teniu de fi l’olfacte? Amb aquest joc segur que ho comprovareu.
Una abraçada
Hola Tortgues,
Amb aquesta proposta volem que ens expliqueu què tenim d’igual o de diferent nosaltres i la planta o l’arbre fruiter que ens ha tocat investigar.
L’eina que farem servir per esbrinar tot això us sonarà molt a tots perquè tan a l’escola com durant l’”Escola a casa” l’heu fet servir. És el Diagrama de Venn, aquells dos cercles que per una part es sobreposen i que vam fer servir per fer les barreges de colors.
Com funciona això? Cada cercle fa referència a una tema, un concepte. En el nostre cas un cercle fa referència a nosaltres i l’altre al nostre planta/arbre fruiter. A dins cada cercle hi posem les característiques d’un i altre i a la part on es sobreposen hi van aquells punts que tenim en comú.
Primer de tot haurem de construir el diagrama. Agafeu qualsevol material que us permeti fer dos cercles grans (50/60cm diàmetre) al terra. Podem fer servir peces de joguines, robes, plastilina, cordes…
També haurem de decidir a què correspon cada cercle. Podem fer un dibuix esquemàtic de nosaltres i un altre de la planta o arbre. Així sabrem a què fa referència cada cercle.
Després imprimim i retallem les característiques a classificar. Ep! Ens encantarà veure com vosaltre afegiu més caracterítiques. Les teniu aquí: https://docs.google.com/document/d/1dpvCOOcFB7qYhuI5T3Hsq3gxaB2O3-UrHK9TbTS_BeU/edit?usp=sharing
Per últim intentem llegir (amb ajuda dels grans) què hi diu i ho classifiquem al lloc corresponent.
Ens ensenyareu com us ha quedat el diagrama?
Una abraçada Tortugues!
4-EXPERIMENTACIÓ AMB ELS SENTITS. PART 2:
Avui farem treballar el sentit del tacte. En aquesta activitat us proposem descobrir si les fruites són toves o dures.
Necessitarem diferents tipus de fruita i un plat o suport. També un paper i un llapis.
Experimentarem si una fruita és tova o dura aixefant-ne un tros amb la forquilla.
-Agafem diferents fruites i en tallem un trosset de cadascuna. (la resta de la fruita que no necessitem la posarem a la nevera i poden servir pel berenar d’avui).
-Posem els trossets de fruites un al costat de l’altre (com si fos un tren).
-Les observem i pensem quina potser tova i quina dura.
-A poc a poc i d’una a una, les anem aixafant , a l’hora que anem experimentant, comentant comparant... Quina ens ha costat més? Quina menys?
-Per classificar-les en el paper dibuixarem una escala ben grossa i a cada graó hi escriurem el nom d’una de les fruites que hem aixafat. Començant per la més tova i acabant per la més dura. Potser que última sigui tan dura que no l`haguem pogut aixafar!!!!
Som-hi tortugues. A descobrir la duresa de les fruites!
Hola Tortugues,
Tots coneixem molt bé la majoria de fruites que podem trobar al supermercat. Alguna vegada o una altra les hem menjat. Però d’on surten aquestes fruites? Totes venen dels arbres? I com són aquests arbres o plantes? Poden viure a prop de casa nostra?
Per contestar aquestes preguntes us proposem una superinvestigació en equp. A cada nen/a li ha tocat una fruita a investigar. Pregunteu als papes i mames, busqueu a llibres, a internet... i segur que trobareu un munt d’informació interessant. A la propera connexió (dijous 21) tothom que hagi pogut fer-ho podrà explicar-nos d’on ve la seva fruita. Ep! No heu de patir per res. Qui no ho hagi pogut fer podrà escoltar les troballes de la resta de companys.
Veureu que buscarem un màxim de 13 fruites diferents. Hem dividit la tribu amb 3 grups, segons els referent que tingueu. Això vol dir que dos companys més també buscaran la mateixa fruita que vosaltres. Si sou dels que teniu temps, DESPRÉS de la investigació podeu trobar-vos (on-line) i compartir el que heu trobat. Segur que descobriu alguna idea més!
Us deixem la relació de cada alumne amb la fruita que li ha tocat: https://docs.google.com/document/d/1ELeKBLX50SE99zhib3DT5iSJJs5W3Sc59Pa6DTfLG34/edit?usp=sharing
També us fem arribar una orientació per a la recerca i el recull d’idees:
Molt bona recerca a tots. Ja estem impacients per escoltar-vos el proper dijous.
Una abraçada
1-UN MISSATGE D’UNS CONEGUTS:
Hola tortugues ens ha arribat un missatge d’un parell de personatges que potser coneixeu.
Escolteu-los amb atenció perquè ens proposen el repte dels propers dies.
Som-hi Tortugues!
Tots coneixem moltes fruites, però en mengem molta o poca de fruita?
Us proposem que durant tota la setmana (fins diumenge) anoteu quines fruites mengeu i quantes peces o talls.
Per no deixar-vos cap peça de fruita us proposem que pengeu un full a la nevera o a la cuina (on segurament hi teniu les fruites) i que cada vegada que vosaltres o algú de casa vostra en mengi ho apunteu.
Us deixem un model de full de registre aquí: https://docs.google.com/document/d/1TSSl5ZASOmvSa8IfW_lKQvCu8hZDhqmihZaZhzapxUc/edit?usp=sharing
El diumenge s’acabarà el temps per comptar fruites i caldrà observar el full atentament per veure què hi descobrim. En podeu parlar tranquil·lament. Potser aquestes preguntes us ajuden (famílies, interpretarem les dades del gràfic):
-Quina fruita mengem més? I quina menys?
-Quantes fruites diferents mengem durant una setmana?
-Hi ha algunes fruites que n’haguem menjat la mateixa quantitat?
-Mengem més fruita ara o quan anàvem a l’escola?
-Mengem poca o molta fruita?
Ens encantarà veure com aneu fent el registre. Una abraçada.
3-EXPERIMENTACIÓ AMB ELS SENTITS. PART 1:
Tortugues,
Per tornar-nos uns experts ens fruites i poder explicar a l’Api i la Carbassa un munt de coses, durant aquest repte us proposarem experimentar amb els 5 sentits. Sabeu quins són?
Aquests experiments, com la majoria, necessiten una estona de preparació i recollida més gran que alguna altra activitat que fem. Per això repartirem els 5 experiments (1 per sentit) durant els dies que duri el repte.
Avui us presentem dues experimentacions:
La vista: Sense aquest sentit no podríem saber el color que tenen les fruites. Per donar importància a aquest fet avui us proposem experimentar amb aquests colors i convertir les fruites amb llapissos de colors, retoladors, ceres o pintures.
És per això que us animem a fer un dibuix fent servir com a eines per pintar les fruites.
No és una cosa fàcil però per a la Tribu de les Tortugues no hi ha res impossible. Us recomanem seguir uns passos:
-
Pensem quins colors necessitem i per tant, quines fruites hem dfe tenir
-
Tallem les fruites de manera que ens vagin el màxim de bé per pintar
-
Pensem que podrem dibuixar amb els colors que hem preparat
-
Fem el dibuix sense presses per aconseguir una autèntica obra d’art.
Ens encantarà veure com feu servir les fruites per pintar.
El gust: En aquest cas l’experiment serà molt previsible: us proposem endevinar fruites només utilitzant el sentit del gust.
Ho podeu organitzar de mil maneres diferents: nosaltres us proposem que per començar escolliu entre 5-6 fruites diferents i les poseu dins o sota d’algun recipient opac. Etiqueteu cada recipient amb un número. Tapeu els ulls, i si convé el nas, i aneu provant i fent les vostres prediccions.
Algunes idees:
-També podeu incloure aliments que no siguin fruites. A veure si ho discriminen.
-Abans d’obrir els ulls podeu preguntar quina fruita us ha agradat més potser us emporteu alguna sorpresa.
-Per no llençar rer aprofiteu un esmorzar o un berenar per fer l’experiment.
Tortugues, volem veure com fer servir el vostre sentit del gust. Heu endevinat totes les fruites?
Una abraçada.
----------------------------------------------------------------------------
Repte 2- VOLEM SER INDIS GARROTXINS
4- LA NOSTRA CASA, EL NOSTRE TIPI:
Ei Tortugues,
Després de superar la primera part de l’entrenament indi ens toca rematar la feina. És per això que us proposem construir un tipi o barraca d’indis
No hi ha una sola manera de construir la nostra casa d’indis per això us volem dir que sou lliures d’agafar tot el que tingueu per casa i fer-ho servir per a construir (matalassos, coixins, pals d’escombra, llençols, mantes…)
Feu volar la vostra imaginació i construiu-vos un tipi o barraca d’indis.
En envieu alguna foto de com ho heu fet u com us ha quedat?.
Una abraçada.
5-AVENTURA INDIA
Hola famílies i Tortugues,
Com a activitat final de l’escola d’indis us proposem viure una autèntica aventura índia i convertir-vos en indis durant tot un dia. Aquesta serà la prova final per superar el repte dels Indis de la Tribu del Rourell.
Hi ha moltes propostes, podeu fer-les totes o una part. Recordeu que fer un pacte de què farem també és una cosa molt d’indis.
Propostes per fer l'indi tot el dia:
- Ens desperten amb el so que fan els indis amb la mà posada a la boca.
-Ens vestirem d’indis amb guarniments que tinguem a casa i/o que haguem elaborat durant la setmana.
-Durant tot el dia ens direm “HAUUU” per saludar-nos.
-Ens asseurem a terra com els indis, cames creuades (avui no existeixen les cadires ni els sofà , cap moble).
-Intentarem que tot el que es faci avui hi hagi implicat un sentit o altre, i que cal fer-ho com talment fan els indis: Per escoltar, posar l’orella a terra o a la paret, intentar olorar diferents olors i pudors, posar-se la mà al front i sortir al balcó a veure les coses de lluny, fer algun joc d’endevinar què toco a dins d’un lloc fosc... com totes les altres coses que us puguin venir al cap.
- Quan toca menjar, els indis no tenen coberts, ho farem amb els dits.
-Podeu si voleu, muntar-vos una dansa per demanar algun desig especial.
-El joc de nit, us proposem que amb la llanterna i a les enfosques, busqueu un objecte propi d’un indi (prèviament amagat). Pot ser qualsevol objecte, pipa de la pau, ploma,....
-Per acabar el dia, dormir en un lloc fora de l'habitual o bé decorar l'habitació amb temes i ornaments d’indis.
Sereu capaços de convertir-vos en autèntics indis per tot un dia? Segur que sí!
Ja sabeu que ens encantarà veure-us. Gaudiu d’aquesta aventura índia en família.
Una abraçada!
6-MISSATGE FINAL DELS INDIS DEL ROURELL:
Tortugues,
Us felicitem per com heu fet les proves i com heu aconseguit ser uns autèntics indis. La Tribu del Rourell també està molt contenta de tot el que ha anat veient i per això ens ha fet arribar aquest missatge:
I fins aquí la setmana de colònies. Dimarts vinent encetem un repte ben dolç i saludable.
Una abraçada súper indis!
1- MISSATGE DEL CAP DE LA TRIBU:
Hola Tortugues,
Aquesta setmana haguéssim anat de colònies a conèixer l’escola d’indis del Rourell. Tot i que no hi podem ser-hi sí que ens han dit que els hi agradaria comptar amb nosaltres per convertir-nos amb indis i formar part també de la seva tribu.
Ara mateix ens acaba d’arribar un missatge dels indis de la Tribu del Rourell. Sembla un missatge molt urgent. Escolteu-lo amb atenció.
Comencem!
2- COSES D’INDIS:
Tortugues,
La primera cosa que hem de fer per convertir-nos en indis és vestir-nos com ells. Per això us proposem crear un parell de complements típics.
Un és el collaret dels elements: foc, terra i aigua. Per fer-lo necessitem, fil, pintura i pasta enfilable.
Primer de tot pintarem la pasta de 3 colors diferents, un per cada element. Quan estiguin secs els enfilarem de manera que els elements seguixin sempre la mateixa sèrie (Ex: Terra - foc - aigua - terra - foc…)
L’altre complement és la Corona Espiritual. Per fer-la necessitareu cartolina, tisores, retoladors i altres coses per decorar. Qui tingui plomes també li serviran, i en cas de no tenir-ne sempre es poden fer retallant una cartolina de colors.
Tallem la cartolina per la part llarga i amb una amplada una mica menor a la del nostre fornt. Prenem mides del cap i enganxem les puntes (grapes, betes, cinta adhesiva…)
No ens descuidem de posar-hi alguna ploma.
Per últim ens podem inventar un nom d’indi i el podem escriure a la part que ens quedi al davant del front.
Endavant aprenents d’indi!
3- CIRCUIT D'HABILITATS:
Hola aprenents d’indi,
Per ser uns autèntics indis salvatges necessiteu ser molt hàbils i lleugers per superar qualsevol obstacle que la natura us posi al davant.
El bosc està ple de paranys: troncs relliscosos, pedres altes, turons amb pendents increibles, coves de parets punxegudes, branques a arran del cap… Ens cal estar preparats perquè tots aquests entrebancs no ens suposin un problema.
Per això us proposem crear i fer un circuit d’habilitat a dins de casa a on pugueu entrenar els vostres reflexos, coordinació, força i agilitat.
Per donar-vos alguna idea us deixem un vídeo d’una mini-índia fent el seu circuit d’habilitats. Cliqueu aquest enllaç:
Ens encantarà veure-us fent el vostre circuit. Som-hi indis, que cap obstacle us aturi.
-----------------------------------------------------
Repte 1- COM PODEM PORTAR LA PRIMAVERA A DINS DE CASA?
10-UNES EXPERTES DE MOLT NIVELL
Nens i nenes de la Tribu de les Tortugues,
Encara que sigui de manera virtual hem contactat amb un experta amb el tema de flors i plantes per fer-li algunes preguntes i aprendre una mica més sobre aquesta tema. Ep! Segur que a tots us a sona una mica. Us imagineu qui pot ser?
Cliqueu a l’enllaç per a veure el vídeo:
Després d’escoltar a les nostres súper expertes en plantes i flors us proposem que recolliu les que per vosaltres han estat les 4 idees principals. Ho farem de manera escrita, apuntant-les en un paper (Famílies, adaptem-ho al nivell dels nostres fills i filles. N’hi ha que podran escriure tota la frase, n’hi haurà d’altres que podran escriure alguna paraula i uns altres que hauran de copiar tota la frase)
Us deixem un full model de recollida d’idees:
Com que és un vídeo el podeu mirar tantes vegades com vulgueu.
Moltes gràcies Lia, Eva i Guillem per explicar-nos tantes coses interessants sobre les plantes i les flors. Segur que aconseguim portar la primavera a dins de casa.
11-CREEM LA NOSTRA JARDINERA
Hola Tortugues,
Després de d'aprendre tantes coses interessants sobre com les plantes i les flors gràcies a les nostres expertes, ha arribat l’hora de embrutar-nos les mans i passar a la pràctica.
Us proposem que feu un test o jardinera per posar-hi alguna planta o flor i així seguir portant l’alegria i els colors de la primavera a casa.
Feu i decoreu el test com més us agradi, aprofitant materials que tingueu a casa.
Aquí teniu algunes idees que us poden ajudar:
-Podeu fer un petit test decorant l’envàs d’un iogurt.
-Una jardinera amb una ampolla de plàstic, per fer aquesta necessitareu l’ajuda d’un adult per tallar i/o pulir l’ampolla. La podeu fer amb qualsevol ampolla i donar-li la forma que més us agradi. Una vegada tallada la podeu decorar.
-Un test amb joguines que ja no feu servir.
-Fins i tot podeu aprofitar alguna bota d’aigua que ja us vagi petita.
Atenció! Deixeu la jardinera ben a punt perquè a la propera activitat us proposarem sembrar-hi una planta aromàtica que tots teniu a casa. Sabeu quina planta pot ser?
Una abraçada.
Tortugues,
Ha arribat el moment de portar la primavera a dins de casa a través de les plantes. És per això que us proposem fer créixer una planta amb una flor molt bonica i que gairebé tots tindreu la seva llavor a casa. Avui plantarem Camamilla.
Amb tot el que hem après amb la Lia i l’Eva, la nostres expertes en plantes, ja teniu moltes bones idees sobre què necessiteu i com ho podeu fer créixer i cuidar a una planta. Tot i això us hem fet un vídeo de com sembrar camamilla per qui se’l vulgui mirar. El trobareu aquí:
Recordeu que a casa hi teniu moltes altres llavors d’altres plantes. Us en ve alguna al cap?
Missió complerta Tortugues. Ja tenim la primavera a dins de casa.
13- MISSATGE FINAL DE LA LAIA
Tortugues,
L’astronauta Laia ens ha fet arribar l’últim missatge. Que contenta està!
Per escoltar-lo cliqueu a l’enllaç: http://tinyurl.com/y8x4o6ul
Transcripció del missatge:
Ei Tortugues.
Moltes gràcies per acompanyar-me en aquest viatge.
M'ho he passat molt bé investigant i portant la primavera a dins del meu coet. Espero que vosaltres també us hagi agradat portar-la a casa vostra.
A mi encara em queden molts dies per sortir del coet, però gràcies a vosaltres se’m faran més curts.
Una forta abraçada des de l'espai exterior, i moltes gràcies per la vostra ajuda.
I fins aquí aquest repte. Heu fet molt bona feina i estem molt orgullosos de tots vosaltres. Dimarts que ve us iniciem un nou repte d'allò més especial.
Una abraçada!
8- MISSATGE DE LA LAIA.
Tortugues, tenim un nou missatge de l’astronauta Laia. Cliqueu a l’enllaç
Transcripció del missatge:
Hola Tortugues.
Estic molt contenta de veure com heu investigat i com heu aconseguit portar un tros de primavera a dins de casa vostra.
La Mariona, l'Esther i en Jordi també m'han ensenyat les fotos dels vostres collages. Son molt i molt bonics! Jo també n'he fet un, per posar-lo dins del coet.
Però, per portar la primavera a dins de casa no ens podem deixar les plantes. Per això, aquesta setmana us animo a investigar sobre plantes i les flors de primavera.
Hi ha moltes flors diferents. A veure si sou capaços de fer-ne 4.
*A la següent activitat hi teniu descrit com fer quatre flors.
Fins aviat.
9-Flors de primavera.
Famílies i Tortugues,
Amb aquesta activitat volem que coneixeu moltes plantes i flors de primavera, ja que segur que això ens ajuda a prendre bones decisions a l’hora de portar la primavera a dins de casa.
Ho farem a partir de 3 passos:
Pas 1: Reflexionem sobre quines flors coneixem, a on les hem vist, els seus colors, si hi son tot l’any, recordem la seva olor... Els nens i les nenes ja coneixen molts flors però moltes vegades no saben com es diuen o no ho recorden. Per fer-los memòria proveu de descriure-les, com si es tractés d’una endevinalla.
Cada vegada que trobeu oralment una flor registreu-la ràpidament d’alguna manera, ja sigui apuntant el nom, fent un petit esbós, buscant una foto i posant-la en un document word...d’aquesta manera portem un control de les que hem trobat.
Aquesta activitat la podem fer tan curta o àmplia com vulguem si busquem al web, preguntem als familiars...
Pas 2: Escollim quatre (aprox.) d’aquestes flors per representar-les de manera plàstica. Les podem fer amb 2 o 3 dimensions (planes sobre un full o amb volum). Podem utilitzar material de rebuig, plastilina, cartolines, elements naturals, dibuixat i omplert amb pedres, amb collage…
Per conèixer i practicar amb diferents tècniques us proposem que no es repeteixin els formats de cap de les 4 flors.
A diferència de l’activitat anterior, aquesta posa l’accent en reproduir a partir d’un model més que crear del no res.
Quan hagueu acabat ja haureu portat un tros de primavera a dins de casa. Exposeu-les en un lloc ben visible perquè segur que us hauran quedat precioses.
Pas 3: Com que cada casa coneix unes flors diferents i el que volem és conèixer moltes flors de primavera ens trobarem en una videotrucada a finals de setmana (ho concretarem la setmana que ve) perquè ens puguem explicar quina o quines flors hem representat -si en teniu ganes-. Si algú no li ve de gust explicar-ho o no ho ha pogut fer ens podrà explicar qualsevol altra cosa o simplement podrà escoltar als seus companys.
Tot i això ens podeu fer arribar fotos de les vostres flors per poder-les compartir a l'àlbum de fotos. Serà el jardí digital de la Tribu de les Tortugues.
Som-hi tortugues!
Després d’haver investigat sobre la primavera i els seus colors serà el moment de portar-ne un trosset a dins de casa.
L’objectiu serà fer un collage primaveral a partir de retalls de revistes/caixes dels productes alimentaris...
Us deixem 3 passos que us ajudaran a portar un tros de primavera dins de casa:
Pas 1: Busqueu els colors de primavera preferits (3-4 colors) de casa vostra entre revistes velles que tingueu i caixes d’aliments (galetes, cereals…)
Pas 2: Retalleu / esparraqueu / trossegeu i poseu cada color en un recipient. Agafeu un full / cartolina gran i imagineu-vos com enganxareu aquests colors. Un cop ho tingueu pensat ja podeu començar a construir la vostra petita primavera.
EP! Si us falten idees, abans de començar podeu anar al web a veure exemples de composicions fetes amb trencadís. Pels que vulgueu anar encara més enllà podeu conèixer el rei de la tècnica, l’Antoni Gaudí. Algú ha anat mai a algun dels seus edificis?
Pas 3: Un cop acabat escolliu un lloc ben bonic i lluminós de casa i exposeu la vostra obra . Ens envieu una foto? No ens volem perdre’ns les vostres petites primaveres.
Fins aviat.
7- COM HEM FET EL NOSTRE COLLAGE?
Nens i nenes de la Tribu de les Tortugues:
La nostra astronauta preferida també vol portar la primavera a dins del seu coet fent un collage, com vosaltres. Ara bé, no té ni idea de com posar-s’hi. Suposem que no es pot ser bo amb tot.
És per això que ens demana si li podem fer arribar unes instruccions de com ho hem fet nosaltres. Com que ara mateix està orbitant a prop del planeta Saturn no li podem enviar vídeos -es veu que no arriba el 3G- i per tant ho haurem de fer per escrit*.
Podem escriure aquests passos de moltes maneres diferents. Nosaltres us deixem un model per si us ajuda. El trobareu aquí:
Ens ho feu arribar? Segur que, tot i ser poc traçuda, amb les vostres instruccions aconseguirà fer el seu propi collage.
Moltes gràcies tortugues!
*Famílies, fer-ho escrit és una proposta. Depenet del temps / disponibilitat / motivació que tingueu poder fer-ho d’altres maneres com en vídeo o amb dibuix. L’objectiu de l’activitat és recordar, ordenar i reproduir la seqüència (els passos) de l’elaboració del vostre collage.
5-GRÀFICA DE COLORS PREFERITS.
Famílies i tortugues,
Després d’haver fet l’entrevista ens tocarà ordenar les dades d’una manera molt visible perquè només amb una foto puguem veure i explicar quins han sigut els nostres resultats. És per això que avui us proposem fer una gràfica de barres.
Aquesta gràfica la podem fer de dues o 3 dimensions:
Gràfica 2D: Us proposem fer-la amb cigrons crus, però sinó en teniu podeu agafar quelcom similar. Mirem els resultats de les entrevistes i anem pintant el cigrons dels colors que els nostres familiars han escollit. Ull! Per saber que no ens n’hem deixat cap haurem de tenir els mateixos cigrons pintats que colors apuntats als full de l’entrevista.
Gràfica 3D:
Com el dia del Viu el Summem podem agafar un joc de construcció (o quelcom altre apilable), atribuïm a cada peça un color preferit (Ex: la peça de 4 forats serà pel color verd...) i anem apilant les peces en funció dels resultats.
Ens podeu enviar una foto o un petit vídeo explicant-nos què diu la vostra gràfica. Li farem arribar a l’astronauta Laia.
Si necessiteu més dades podeu recular a l'activitat anterior i fer la vostra entrevista més extensa.
Fins aviat.
Benvingudes tortugues,
Només de començar el trimestre ja ens passen coses sorprenents. Una astronauta ens ha deixat un missatge. Cliqueu a l’enllaç per escoltar-lo. http://tinyurl.com/wxydxhv
Transcripció del missatge
Hola Tribu de les Tortugues.
Sóc la Laia, una astronauta de la NASA.
Fa molt temps que estic de viatge intergalàctic a bord del meu coet. L'espai és molt bonic, però també molt fosc, i trobo a faltar els colors de la terra. Sobretot ara que és primavera.
Sé que vosaltres sou bons investigadors i també sé que fa dies que esteu dins de casa.
Aquests primers dies ens fixarem amb els colors.
Per començar us deixo dues preguntes.
Què és la primavera? Què passa a la primavera?
Fins aviat Tortugues.
Què? Us animeu a ajudar la Laia? 10, 9 , 8 , 7 , 6 5, 4, 3, 2, 1... IGNICIÓ
2- RECERQUEM AL VOLTANT DE LA PRIMAVERA I ELS SEUS COLORS
Famílies,
Per tal de portar la primavera a casa serà important reflexionar entorn d’aquesta estació, sobre què hi passa i sobre quins colors son els protagonistes. Per situar les possibles preguntes i idees us avancem que per portar la primavera dins les nostres llars, durant aquesta primera setmana, ens centrarem en el colors de primavera.
Per això aquesta activitat consistirà en formular hipòtesis, recercar i corroborar o adequar les idees prèvies i adquirir noves idees a partir de preguntes.
Primera part:
Plantegem les preguntes: Què és la primavera? Què hi passa a la primavera? Quins colors té la primavera? Serà bo registrar les seves prediccions i hipòtesis. Podeu fer-ho en un full on caldrà que deixeu un espai per omplir després de la recerca o en format vídeo. En la primera treballarem la lecto-escriptura i en la segona l’expressió oral.
Segona part:
Recerquem (en totes 3 maneres necessiten estar acompanyats):
-
Llibres: si disposem de llibres a casa consultem-los i comentem les descobertes que anem observant.
-
Web: serà un bon moment per conèixer el Google. Els hi podem fer escriure la paraula primavera al buscador. Segur a a l’apartat d’imatges ens ajudarà més que al web.
-
Entorn: És primavera, traiem el cap per la finestra/balcó/jardí i observem què hi passa.
Tercera part:
Recuperem aquelles idees prèvies i les corroborem o rectifiquem.
Ens fareu arribar els resultats de la vostra recerca? Moltes gràcies.
*Aquesta proposta pot ser molt curta o molt extensa. La podeu adpatar a la vostra disponibilitat i situació familiar.
3-Experimentem amb colors: barreja/combinació
Hola Tortugues,
Avui us proposem fer un experiment amb pintura (o colorant alimentari) on descobrirem com es com es fan alguns dels colors que coneixem i si n’hi ha de més i menys importants (famílies, parlem dels colors primaris i secundaris). Pels més aventurers també aprendrem com fer-los més foscos i més clars (parlem de tonalitat).
Així, quan haguem de portar la primavera a casa a través del colors coneixarem molts dels secrets que fins ara no sabíem.
Us fem arribar aquesta proposta perquè l’astronauta Laia es troba que al coet només té el color groc, blau i magenta (vermell/rosa) i per portar la primavera dins del coet necessita algun altre color. Li podeu fer un cop de mà?
Per fer-ho necessiteu:
-Pintura groga, blava i magenta (rosa/vermell) o colorant alimentari d’aquests colors que el podeu trobar,per exemple a l’Esclat.
-Pels més aventurares pintura blanca i negre
-Recipients per posar la pintura
-Pinzell (en cas de no tenir-ne podem fer servir el dit)
-Un full d’experimentació. A aquest enllaç hi teniu un model:
Seqüència d’experimentació:
1-Poseu cada color en un recipient
2-L’experiment pot tenir dues parts (la segona si volem ampliar i descobrir la tonalitat). La primera pintarem els diagrames de l’esquerra (combinació colors) i a la segona els cercles de la dreta.
3-Primera part: Pinteu un cercle del diagrama d’un color. Pinteu l’altre cercle d’un altre color. Què ha passat amb la part dels cercles que es sobreposen?
4-Feu el mateix procediment amb les altres dues combinacions possibles.
5-Segona part: Escolliu un color i pinteu el cercle més gran. Ara pinteu els cercles de la part superior amb el mateix color però amb una tonalitat més fosca i els de la part inferior amb una tonalitat més clara. Com ho heu fet? Heu necessitat el color negre i el color blanc?
Preguntes per tancar l’experiment?
-Hi ha colors més importants que d’altres?
-Els colors negre i blanc canvien un color? O canvien la tonalitat?
-El verd fosc i el verd clar són el mateix color?
-Com li explicaries a la Laia com pot aconseguir altres colors a part dels 3 que té?
Molt bona feina experts en colors. Segur que sereu capaços de portar la primavera a casa vostra i ajudareu a l’astronauta Laia a portar-la dins del seu coet. Fins aviat.
4- QUINS COLORS DE PRIMAVERA AGRADEN A LA MEVA FAMÍLIA?
Tortugues,
Si hem de portar la primavera a casa a través dels colors serà important saber quins colors de primavera agraden a cada membre de la família.
Per fer això els hi haurem de pregunta a través d’una entrevista. Us deixem un model d'entrevista a aquest enllaç:
Aprofitem les videotrucades per preguntar als familiars que no viuen amb nosaltres.
Penseu a fer-nos arribar les entrevistes. Una abraçada.
Nota: A quants més familiars preguntem més material tindrem per a la pròxima activitat.
I fins aquí la primera part d'aquest repte. Divendres us publicarem noves activitats per seguir avançant.
Una abraçada!
CARTES DES DEL COR I PEL COR
Estem vivint uns moments molt especials i molt difícils per a tothom. Com bé sabeu hi ha gent que està patint aquesta situació des de primera línia o bé perquè està malalt o perquè des dels seus llocs de treball (personal neteja, infermeres, auxiliars d’infermeria, tècnics de laboratori, tècnics d’imatge, zeladors, metges, administratives i voluntaris) està ajudant a les persones ingressades perquè se’n surtin al més aviat possible. Amb el seu esforç estan tirant endavant una situació fins ara mai viscuda.
És per això que pensem que com a escola hauríem de poder enviar missatges d'agraïment i espera nça a tot aquest col·lectiu. Ajudem i compartim el nostre suport a totes les persones que ho fan possible i també a les que estan patint.
Els vostres dibuixos, escrits, imatges... ajuden a expressar emocions i poden ajudar d’altres persones a expressar-les i a fer que tot aquest malson pugui ser portat d’una manera més càlida i acompanyada.
Tot el material que recollim ho farem arribar a l'Hospital d'Olot i ells ho distribuiran entre TOT el personal i els CAP's de Sant Joan les Fonts, Besalú i Olot.
Necessitem que enviïs el teu missatge de suport/escalf al teu referent.
Moltíssimes gràcies per la vostra col·laboració!
Junts ens en sortirem, tot anirà bé!
--ÚLTIMA SETMANA DE CURS--
Hola Tortugues,
La última setmana del curs ha de ser especial i per això us proposem unes activitats d'allò més divertides i compartides amb P3 i P5
Normalment, a aquestes alçades de curs, la calor és la protagonista a l'escola i fem moltes propostes amb aigua. Com que aquest any el temps està una mica destarotat us fem arribar dues seqüències, una de molla i una altra d'esbojarrada. Podeu escollir fer-ne una o l'altre o totes dues.
Ens encantarà veure fotos. Una abraçada i fins divendres a la connexió
---------------------------------------
Repte 4- COM PUC MOURE'M MILLOR QUE EL CABEÇUT PETIT?
8-SEGUIM EL MAPA DEL TRESOR:
Famílies,
Com a activitat de tancament del repte us proposem muntar un recorregut pel vostre entorn proper on s’hagi d’arribar a un destí amb un tresor amagat.
Us recomaneu accedir a les eines Google Maps o el Google Earth i fer una captura de pantalla del vostre entorn proper. Amb el vostre editor d’imatge (o el paint si ho feu des d’un PC) podreu marcar el recorregut des de casa vostre fins el destí que escolliu. Si podeu hi podeu amagar un petit tresor (no cal que sigui material).
A tall d'exemple i pels que aneu molt enfeinats us deixem un recorregut fet. Surt de l’escola i el destí és un lloc molt relacionat amb la història del repte.
El trobareu aquí: https://drive.google.com/file/d/10gbaZMz5KcWxkigtMiude-VXIQU5sCyo/view?usp=sharing
Podeu imprimir el recorregut (o utilizar un móvil o tauleta) perquè els vostres fills puguin provar de segui-lo autonomament.
Nenes i nens de la Tribu de les Tortugues estem segurs que després de fer tot aquest repte ja ho sabeu fer millor que el Cabeçut petit.
Una abraçada.
5- MASSATGES AMB LA DRETA I L’ESQUERRA :
Tortugues,
Avui us proposem fer treballar de valent les dues mans, la dreta i l’esquerra. Avui toca sessió de massatges amb objectes que puguem trobar per casa.
Primer de tot busquem uns 5-6 objectes que ens sembli que ens poden ajudar a fer un bon massatge (pilotes, cotxes de joguina, peces de construcció...)
En segon lloc busquem algú amb ganes que li facin un massatge, no creiem que us costi gaire trobar-lo.
Agafem el primer objecte i fem un puja i baixa per l’esquena amb la mà que ens funciona millor (a Psico ja vam parlar que tots tenim un costat que se’ns mou millor que l’altre). Després fem canvi de mà. I així amb tots els objectes que hagueu escollit.
Quan haguem acabat el massatge ens preguntem:
-Aquesta mà és la mateixa amb la que escric?
-Hi ha alguna cosa que faig amb la mà que no dominant?
-Hi ha algun objecte que no puc fer moure amb alguna mà?
Pels que us hagi agradat molt la sessió de massatges us deixem una cançó de la Damaris Gelebert que us ajudarà a fer unes sessions de massatges espectaculars:
Una abraçada.
Hola Tortugues,
Avui us tornarem a fer sortir al carrer. Una de les moltes coses que ens ajuden a moure’s millor i més segurs són els senyals. Per això us proposem que -si us ve de gust- agafeu l’armilla reflectant del cotxe del papes i sortir a trobar senyals.
Com que n’hi ha de molts tipus diferents (per a la gent que va a peu i per a la gent que va en cotxe) i de molts colors ens agradaria que n’escollissiu 5 i ens expliquessiu la forma, els colors/dibuixos i què volen dir.
Us deixem un model de full per fer aquesta recollida de dades:
També us recomanem omplir aquest full a casa. Si voleu podeu fer una foto ala senyal i quan hagueu arribat ompliu el full amb calma.
Hi ha molts senyals diferents? Els coneixem tots? I els més importants? Aviat ho sabrem.
Fins aviat Tortugues.
7-CREADORS DE SENYALS
Tortugues,
Ara que ja coneixeu molts senyals de trànsit i què ens diuen us proposem de fer-ne un per casa vostra.
Primer de tot ens cal trobar què volem que ens digui aquest senyal. Podem parlar amb els de casa i buscar alguna cosa que ens cal millorar a tota la família (demanar d’ordenar alguns objectes, parlar en veu més baixa en alguna zona en concret, deixar la tapa del vàter baixada, indicar on és el cubell de la roba bruta...).
Quan tinguem la idea ens caldrà pensar la forma i el dibuix del senyal. Podem fer un esbós en un paper i quan ho tinguem clar el comencem a fer amb volum.
Podeu fer servir material reciclat, cartró, roba...
Segur que amb aquestes senyals aconseguiu que tota la família circuli millor per casa.
Ens encantarà veure els vostres senyals.
Una abraçada.
1- SABEU QUI ÉS EL CABEÇUT PETIT?
Comencem un nou repte. Coneixeu el cabeçut petit?.
Tant si el coneixeu com si no us deixem el vídeo de la seva història perquè amb aquest repte volem aconseguir fer-ho millor que ell.
Aquí teniu el conte: https://www.youtube.com/watch?v=oJ8yqM_cyE8
Un cop l’hagueu vist us proposem parlar amb els papes i mames sobre aquestes preguntes:
-És possible que algun dia em perdi?
-Si jo em perdés què hauria de fer?
-Sé a on visc?
-Quines coses haig de fer per per no pedres? I quines no?
Som-hi Tortugues, engeguem un repte molt faranduler.
2-A ON VISC?
Hola Tortugues,
La primera cosa que hem de fer per aprendre a moure’ns pel carrer és conèixer el nostre entorn més proper. Per això us proposem dibuixar la vostra casa / pis.
Ens agradaria que féssiu un dibuix molt descriptiu (fixant-vos al màxim amb els detalls) de la vostra casa i així explicar-nos a on viviu. Famílies, per evitar dibuixar el carrer si cal podem fer una foto de la façana i dibuixin mirant la foto.
Guardeu un espai a sota o al darrer per escriure l’adreça de casa vostra. Serà una bona manera de començar a prendre consciència del carrer/barri/poble a on viviu.
Una abraçada artistes.
3-TROBEM ELS MESTRES
Ei Tortugues,
Avui us proposem un joc molt divertit per a conèixer el centre de la nostra ciutat.
Els mestres ens hem fotografiat a diferents punts de la ciutat fent una postura especial. Us desafiem a trobar-nos i a imiar la nostra postura.
Aquí teniu les fotos: https://drive.google.com/drive/folders/1fkndvpl8dXxQmLSHvLWlijxCvpB-8URN?usp=sharing
Podem aprofitar les estones que sortim a passejar o fer esport al carrer per buscar-nos i fer-vos una foto com nosaltres. Estem segur que coneixeu tots o gairebé tots els llocs. Sereu capaços d’arribar-hi sense ajuda dels papes i les mames?
(Famílies que viviu a pobles o lluny del centre us proposem fer la mateixa activitat a llocs coneguts del vostre poble/zona)
Una abraçada.
--------------------------------------
Repte 3- LES FRUITES ENS DONEN SUPERPODERS?
12-MACEDÒNIA MATEMÀTICA
Famílies, per acabar aquest fabulòs repte us proposem crear una macedònia matemàtica amb les 4-5 fruites que us hagin agradat més. Potser això de conèixer les fruites amb els 5 sentits us ha fet canviar les vostres preferències.
Com ho farem? Doncs amb aquests senzills passos:
Pas 1: Haurem de pensar quines fruites ens agraden més. Ep! Si no ho tenim clar podem recuperar la gràfica i segur que ho descobrirem rapidament.
Pas 2: Els adults hauran d’anar a comprar la fruita i per fer-los un cop de mà els hi farem la llista de les fruites que necessitem.
Pas 3: Tallarem les fruites de la manera que vulguem i les posarem al plat seguint un patró, una sèrie, (com el collaret del indis) per aconseguir una macedònia matemàtica. Veureu com n’és de bonica!
Com que això ho podem fer de moltes maneres us fem arribar un vídeo per donar-vos alguna idees
Volem veure com us han quedat les vostres macedònies matemàtiques.
Una abraçada i bon profit
13- Tancament
Tortugues,
Després fer les propostes d’aquest repte l’Api i la Carbassa ens han deixat un missatge per acomiadar-se i donar-nos les gràcies per participar al seu repte.
I fins aquí aquest colorit, deliciós i nutritiu repte.
Una abraçada
Tortugues,
Ara que ja sabem que moltes fruites pinten tant o més que un rotulador és important que quan ens preparem el berenar, l’esmorzar o alguna recepta estiguem ben equipats. Per això avui us proposem fer un davantal de cuna.
Quin material necessitem?
- Una samarreta vella , que sigui grossa, llisa,i de color clar.
- Tisores.
- Retoladors, ceres, pintures,... (per decorar la samarreta.)
Com ho farem?
Pas 1: Marcarem amb un rotulador el patró (tal i com es mostra a les fotos). Després retallarem la samarreta per les ratlles. Caldrà que ens ajudin perquè tallar roba no és gens fàcil. Tingueu en compte que el davant de la samarreta és diferent que la part del darrer
Pas 2: Un cop retallat ja la podem decorar. Decidiu vosaltres mateixos què us hi agradarà fer. Hi podeu fer dibuixos, ratlles, sanefes… Segur que us queda espectacular.
Pas 3: Observeu el que heu pintat a la samarreta. Us l’emproveu i mireu si ha quedat bé o li manca alguna cosa…
Pas 4: Si veieu que encara hi falta alguna cosa, li podeu afegir, sinó ja podeu fer fotos ben xules i ens les envieu…
Amb això ja tindrem una eina molt útil per ser uns bons xefs, i que també ens anirà molt bé per fer la última activitat d’aquest repte.
Una abraçada
11-QUÈ HEM APRÈS? ESCRIURE SENSE LLAPIS.
Tortugues,
Estem arribant al final d’aquest repte i és per això que ens agradaria que féssiu memòria d’alguna de les moltes coses que heu après els últims dies.
Segur que molts de vosaltres heu fet grans descobertes.
Després de parlar-ne amb els de casa us proposem confegir el nom d’unes quantes fruites que hagueu conegut o d’alguna paraula que resumeixi una idea nova o curiosa
Aquesta vegada per escriure-ho deixarem els llapissos i colors i ho farem amb altres materials com per exemple pedretes petites, botonets, llenties,taps, cigrons…
Tenim moltes ganes de veure com son i què diuen les vostres lletres confegides.
Una abraçada.
8-A RITME DE FRUITES
Tortugues,
L’Api i la Carbassa ens volen fer moure l’esquelet. També volen comentar-nos alguna cosa important sobre les fruites i els superpoders. Us deixem que mireu el vídeo a veure què us diuen.
Després de ballar a ritme de fruites i escoltar la conversa de l’Api i la Carbassa us volem deixar unes preguntes perquè pugueu pensar amb veu alta conjuntament amb els papes i mames.
-Per què creieu que és important menjar fruita?
-Què ens donen les fruites?
-És important menjar fruites?
-Quantes fruites creieu que hauríem de menjar cada dia? (Això pot ser un pròsit familiar?
- (i les que us vagin sortint durant la reflexió)
Una abraçada
9-EL FRUITER MÉS PROPER:
Tortugues,
A vegades no ens cal anar molt lluny per trobar arbres fruiters. De fet, estem segur que molt a prop de casa vostra hi ha algun arbre fruiter. És per això que avui us proposem buscar un arbre fruiter pel vostre entorn proper.
Primer de tot haurem de pensar si durant algunes de les sortides que hem fet n’hem vist algun o no. Si ja el teniu localitzat aneu-hi a la següent excursió en família. Si no en teniu cap de avistat, durant la propera passejada tingeu el ulls ben obert i segur que en trobareu algun.
Ara caldrà que ens expliqueu a nosaltres i a totes les tortugues la vostra troballa. Feu un vídeo de màxim 30 segons. Podeu explicar:
-Quin fruiter és?
-Està lluny o a prop de casa?
-A quina zona d’Olot està?
- …
Recordeu que per ser uns bons periodistes i explicar coses a través d’una càmera hem de pensar a:
-Fer una salutació inicial
-Explicar 2-3 idees
-Dir quelcom per acomiadar
-Parlar alt i clar
Famílies, utilitzeu aquests últims punts perquè els vostres fills s’autoavaluin de manera autònoma. Intentem que siguin ells els que detectin si hi ha alguna mancança.
Tenim moltes ganes de saber quins fruiters teniu a prop. A veure si amb els vostres vídeos aconseguim fer un bosc de fruiters de la Tribu de les Tortugues.
Una abraçada
6-EXPERIMENTEM AMB FRUITES. PART 3:
Tortugues,
Avui experimentarem amb els dos sentits que encara no hem posat a prova. Recordeu quins ens queden?
Oïda: Haurem d’escollir 5 fruites o fruits diferents i classificar-los segons el soroll que fan quan els pelem.
Primer de tot agafarem les fruites i intentarem preveure si faran molt o poc soroll el pelar-les i les ordenarem de menys a més soroll. Aquesta part també la poden fer els adults i que cadascú faci les seves apostes.
Després pelarem les fruites i els hi otorgarem un número del 1 al 5 (1 =poc soroll, 5 molt soroll) a mesura que anem pelant segurament haurem d’anar recolocant les fruites al número més adient.
Quan haguem arribat a un consens podem comprovar com d’encertats hem estat fent les prediccions
Olfacte: Aquesta activitat tracatrà d’agafar 5 aliments i descobrir si son o no fruites utilitzant només el sentit de l’olfacte. Ep! i si a més som capaços de dir el nom doncs encara millor.
Primer podem fer que l’adult esculli 5 aliments (fruites i no fruites) i que el nen/a els vagi olorant i dient si són o no fruites. Després de fer les 5 apostes procedim a comprovar-ho.
En segon lloc podem fer que el nens (acompanyat d’algun altre adult) esculli ara 5 aliments (algun de diferent) i que l’adult sigui l’encarregat de classificar-ho.
Podeu repetir el joc tantes vegades com vulgueu i amb les variables que us agradin.
Com teniu de fi l’olfacte? Amb aquest joc segur que ho comprovareu.
Una abraçada
Hola Tortgues,
Amb aquesta proposta volem que ens expliqueu què tenim d’igual o de diferent nosaltres i la planta o l’arbre fruiter que ens ha tocat investigar.
L’eina que farem servir per esbrinar tot això us sonarà molt a tots perquè tan a l’escola com durant l’”Escola a casa” l’heu fet servir. És el Diagrama de Venn, aquells dos cercles que per una part es sobreposen i que vam fer servir per fer les barreges de colors.
Com funciona això? Cada cercle fa referència a una tema, un concepte. En el nostre cas un cercle fa referència a nosaltres i l’altre al nostre planta/arbre fruiter. A dins cada cercle hi posem les característiques d’un i altre i a la part on es sobreposen hi van aquells punts que tenim en comú.
Primer de tot haurem de construir el diagrama. Agafeu qualsevol material que us permeti fer dos cercles grans (50/60cm diàmetre) al terra. Podem fer servir peces de joguines, robes, plastilina, cordes…
També haurem de decidir a què correspon cada cercle. Podem fer un dibuix esquemàtic de nosaltres i un altre de la planta o arbre. Així sabrem a què fa referència cada cercle.
Després imprimim i retallem les característiques a classificar. Ep! Ens encantarà veure com vosaltre afegiu més caracterítiques. Les teniu aquí: https://docs.google.com/document/d/1dpvCOOcFB7qYhuI5T3Hsq3gxaB2O3-UrHK9TbTS_BeU/edit?usp=sharing
Per últim intentem llegir (amb ajuda dels grans) què hi diu i ho classifiquem al lloc corresponent.
Ens ensenyareu com us ha quedat el diagrama?
Una abraçada Tortugues!
4-EXPERIMENTACIÓ AMB ELS SENTITS. PART 2:
Avui farem treballar el sentit del tacte. En aquesta activitat us proposem descobrir si les fruites són toves o dures.
Necessitarem diferents tipus de fruita i un plat o suport. També un paper i un llapis.
Experimentarem si una fruita és tova o dura aixefant-ne un tros amb la forquilla.
-Agafem diferents fruites i en tallem un trosset de cadascuna. (la resta de la fruita que no necessitem la posarem a la nevera i poden servir pel berenar d’avui).
-Posem els trossets de fruites un al costat de l’altre (com si fos un tren).
-Les observem i pensem quina potser tova i quina dura.
-A poc a poc i d’una a una, les anem aixafant , a l’hora que anem experimentant, comentant comparant... Quina ens ha costat més? Quina menys?
-Per classificar-les en el paper dibuixarem una escala ben grossa i a cada graó hi escriurem el nom d’una de les fruites que hem aixafat. Començant per la més tova i acabant per la més dura. Potser que última sigui tan dura que no l`haguem pogut aixafar!!!!
Som-hi tortugues. A descobrir la duresa de les fruites!
Hola Tortugues,
Tots coneixem molt bé la majoria de fruites que podem trobar al supermercat. Alguna vegada o una altra les hem menjat. Però d’on surten aquestes fruites? Totes venen dels arbres? I com són aquests arbres o plantes? Poden viure a prop de casa nostra?
Per contestar aquestes preguntes us proposem una superinvestigació en equp. A cada nen/a li ha tocat una fruita a investigar. Pregunteu als papes i mames, busqueu a llibres, a internet... i segur que trobareu un munt d’informació interessant. A la propera connexió (dijous 21) tothom que hagi pogut fer-ho podrà explicar-nos d’on ve la seva fruita. Ep! No heu de patir per res. Qui no ho hagi pogut fer podrà escoltar les troballes de la resta de companys.
Veureu que buscarem un màxim de 13 fruites diferents. Hem dividit la tribu amb 3 grups, segons els referent que tingueu. Això vol dir que dos companys més també buscaran la mateixa fruita que vosaltres. Si sou dels que teniu temps, DESPRÉS de la investigació podeu trobar-vos (on-line) i compartir el que heu trobat. Segur que descobriu alguna idea més!
Us deixem la relació de cada alumne amb la fruita que li ha tocat: https://docs.google.com/document/d/1ELeKBLX50SE99zhib3DT5iSJJs5W3Sc59Pa6DTfLG34/edit?usp=sharing
També us fem arribar una orientació per a la recerca i el recull d’idees:
Molt bona recerca a tots. Ja estem impacients per escoltar-vos el proper dijous.
Una abraçada
1-UN MISSATGE D’UNS CONEGUTS:
Hola tortugues ens ha arribat un missatge d’un parell de personatges que potser coneixeu.
Escolteu-los amb atenció perquè ens proposen el repte dels propers dies.
Som-hi Tortugues!
Tots coneixem moltes fruites, però en mengem molta o poca de fruita?
Us proposem que durant tota la setmana (fins diumenge) anoteu quines fruites mengeu i quantes peces o talls.
Per no deixar-vos cap peça de fruita us proposem que pengeu un full a la nevera o a la cuina (on segurament hi teniu les fruites) i que cada vegada que vosaltres o algú de casa vostra en mengi ho apunteu.
Us deixem un model de full de registre aquí: https://docs.google.com/document/d/1TSSl5ZASOmvSa8IfW_lKQvCu8hZDhqmihZaZhzapxUc/edit?usp=sharing
El diumenge s’acabarà el temps per comptar fruites i caldrà observar el full atentament per veure què hi descobrim. En podeu parlar tranquil·lament. Potser aquestes preguntes us ajuden (famílies, interpretarem les dades del gràfic):
-Quina fruita mengem més? I quina menys?
-Quantes fruites diferents mengem durant una setmana?
-Hi ha algunes fruites que n’haguem menjat la mateixa quantitat?
-Mengem més fruita ara o quan anàvem a l’escola?
-Mengem poca o molta fruita?
Ens encantarà veure com aneu fent el registre. Una abraçada.
Tortugues,
Per tornar-nos uns experts ens fruites i poder explicar a l’Api i la Carbassa un munt de coses, durant aquest repte us proposarem experimentar amb els 5 sentits. Sabeu quins són?
Aquests experiments, com la majoria, necessiten una estona de preparació i recollida més gran que alguna altra activitat que fem. Per això repartirem els 5 experiments (1 per sentit) durant els dies que duri el repte.
Avui us presentem dues experimentacions:
La vista: Sense aquest sentit no podríem saber el color que tenen les fruites. Per donar importància a aquest fet avui us proposem experimentar amb aquests colors i convertir les fruites amb llapissos de colors, retoladors, ceres o pintures.
És per això que us animem a fer un dibuix fent servir com a eines per pintar les fruites.
No és una cosa fàcil però per a la Tribu de les Tortugues no hi ha res impossible. Us recomanem seguir uns passos:
- Pensem quins colors necessitem i per tant, quines fruites hem dfe tenir
- Tallem les fruites de manera que ens vagin el màxim de bé per pintar
- Pensem que podrem dibuixar amb els colors que hem preparat
- Fem el dibuix sense presses per aconseguir una autèntica obra d’art.
Ens encantarà veure com feu servir les fruites per pintar.
El gust: En aquest cas l’experiment serà molt previsible: us proposem endevinar fruites només utilitzant el sentit del gust.
Ho podeu organitzar de mil maneres diferents: nosaltres us proposem que per començar escolliu entre 5-6 fruites diferents i les poseu dins o sota d’algun recipient opac. Etiqueteu cada recipient amb un número. Tapeu els ulls, i si convé el nas, i aneu provant i fent les vostres prediccions.
Algunes idees:
-També podeu incloure aliments que no siguin fruites. A veure si ho discriminen.
-Abans d’obrir els ulls podeu preguntar quina fruita us ha agradat més potser us emporteu alguna sorpresa.
-Per no llençar rer aprofiteu un esmorzar o un berenar per fer l’experiment.
Tortugues, volem veure com fer servir el vostre sentit del gust. Heu endevinat totes les fruites?
Una abraçada.
----------------------------------------------------------------------------
Repte 2- VOLEM SER INDIS GARROTXINS
4- LA NOSTRA CASA, EL NOSTRE TIPI:
Ei Tortugues,
Després de superar la primera part de l’entrenament indi ens toca rematar la feina. És per això que us proposem construir un tipi o barraca d’indis
No hi ha una sola manera de construir la nostra casa d’indis per això us volem dir que sou lliures d’agafar tot el que tingueu per casa i fer-ho servir per a construir (matalassos, coixins, pals d’escombra, llençols, mantes…)
Feu volar la vostra imaginació i construiu-vos un tipi o barraca d’indis.
En envieu alguna foto de com ho heu fet u com us ha quedat?.
Una abraçada.
5-AVENTURA INDIA
Hola famílies i Tortugues,
Com a activitat final de l’escola d’indis us proposem viure una autèntica aventura índia i convertir-vos en indis durant tot un dia. Aquesta serà la prova final per superar el repte dels Indis de la Tribu del Rourell.
Hi ha moltes propostes, podeu fer-les totes o una part. Recordeu que fer un pacte de què farem també és una cosa molt d’indis.
Propostes per fer l'indi tot el dia:
- Ens desperten amb el so que fan els indis amb la mà posada a la boca.
-Ens vestirem d’indis amb guarniments que tinguem a casa i/o que haguem elaborat durant la setmana.
-Durant tot el dia ens direm “HAUUU” per saludar-nos.
-Ens asseurem a terra com els indis, cames creuades (avui no existeixen les cadires ni els sofà , cap moble).
-Intentarem que tot el que es faci avui hi hagi implicat un sentit o altre, i que cal fer-ho com talment fan els indis: Per escoltar, posar l’orella a terra o a la paret, intentar olorar diferents olors i pudors, posar-se la mà al front i sortir al balcó a veure les coses de lluny, fer algun joc d’endevinar què toco a dins d’un lloc fosc... com totes les altres coses que us puguin venir al cap.
- Quan toca menjar, els indis no tenen coberts, ho farem amb els dits.
-Podeu si voleu, muntar-vos una dansa per demanar algun desig especial.
-El joc de nit, us proposem que amb la llanterna i a les enfosques, busqueu un objecte propi d’un indi (prèviament amagat). Pot ser qualsevol objecte, pipa de la pau, ploma,....
-Per acabar el dia, dormir en un lloc fora de l'habitual o bé decorar l'habitació amb temes i ornaments d’indis.
Sereu capaços de convertir-vos en autèntics indis per tot un dia? Segur que sí!
Ja sabeu que ens encantarà veure-us. Gaudiu d’aquesta aventura índia en família.
Una abraçada!
6-MISSATGE FINAL DELS INDIS DEL ROURELL:
Tortugues,
Us felicitem per com heu fet les proves i com heu aconseguit ser uns autèntics indis. La Tribu del Rourell també està molt contenta de tot el que ha anat veient i per això ens ha fet arribar aquest missatge:
I fins aquí la setmana de colònies. Dimarts vinent encetem un repte ben dolç i saludable.
Una abraçada súper indis!
1- MISSATGE DEL CAP DE LA TRIBU:
Hola Tortugues,
Aquesta setmana haguéssim anat de colònies a conèixer l’escola d’indis del Rourell. Tot i que no hi podem ser-hi sí que ens han dit que els hi agradaria comptar amb nosaltres per convertir-nos amb indis i formar part també de la seva tribu.
Ara mateix ens acaba d’arribar un missatge dels indis de la Tribu del Rourell. Sembla un missatge molt urgent. Escolteu-lo amb atenció.
Comencem!
2- COSES D’INDIS:
Tortugues,
La primera cosa que hem de fer per convertir-nos en indis és vestir-nos com ells. Per això us proposem crear un parell de complements típics.
Un és el collaret dels elements: foc, terra i aigua. Per fer-lo necessitem, fil, pintura i pasta enfilable.
Primer de tot pintarem la pasta de 3 colors diferents, un per cada element. Quan estiguin secs els enfilarem de manera que els elements seguixin sempre la mateixa sèrie (Ex: Terra - foc - aigua - terra - foc…)
L’altre complement és la Corona Espiritual. Per fer-la necessitareu cartolina, tisores, retoladors i altres coses per decorar. Qui tingui plomes també li serviran, i en cas de no tenir-ne sempre es poden fer retallant una cartolina de colors.
Tallem la cartolina per la part llarga i amb una amplada una mica menor a la del nostre fornt. Prenem mides del cap i enganxem les puntes (grapes, betes, cinta adhesiva…)
No ens descuidem de posar-hi alguna ploma.
Per últim ens podem inventar un nom d’indi i el podem escriure a la part que ens quedi al davant del front.
Endavant aprenents d’indi!
3- CIRCUIT D'HABILITATS:
Hola aprenents d’indi,
Per ser uns autèntics indis salvatges necessiteu ser molt hàbils i lleugers per superar qualsevol obstacle que la natura us posi al davant.
El bosc està ple de paranys: troncs relliscosos, pedres altes, turons amb pendents increibles, coves de parets punxegudes, branques a arran del cap… Ens cal estar preparats perquè tots aquests entrebancs no ens suposin un problema.
Per això us proposem crear i fer un circuit d’habilitat a dins de casa a on pugueu entrenar els vostres reflexos, coordinació, força i agilitat.
Per donar-vos alguna idea us deixem un vídeo d’una mini-índia fent el seu circuit d’habilitats. Cliqueu aquest enllaç:
Ens encantarà veure-us fent el vostre circuit. Som-hi indis, que cap obstacle us aturi.
-----------------------------------------------------
Repte 1- COM PODEM PORTAR LA PRIMAVERA A DINS DE CASA?
10-UNES EXPERTES DE MOLT NIVELL
Nens i nenes de la Tribu de les Tortugues,
Encara que sigui de manera virtual hem contactat amb un experta amb el tema de flors i plantes per fer-li algunes preguntes i aprendre una mica més sobre aquesta tema. Ep! Segur que a tots us a sona una mica. Us imagineu qui pot ser?
Cliqueu a l’enllaç per a veure el vídeo:
Després d’escoltar a les nostres súper expertes en plantes i flors us proposem que recolliu les que per vosaltres han estat les 4 idees principals. Ho farem de manera escrita, apuntant-les en un paper (Famílies, adaptem-ho al nivell dels nostres fills i filles. N’hi ha que podran escriure tota la frase, n’hi haurà d’altres que podran escriure alguna paraula i uns altres que hauran de copiar tota la frase)
Us deixem un full model de recollida d’idees:
Com que és un vídeo el podeu mirar tantes vegades com vulgueu.
Moltes gràcies Lia, Eva i Guillem per explicar-nos tantes coses interessants sobre les plantes i les flors. Segur que aconseguim portar la primavera a dins de casa.
11-CREEM LA NOSTRA JARDINERA
Hola Tortugues,
Després de d'aprendre tantes coses interessants sobre com les plantes i les flors gràcies a les nostres expertes, ha arribat l’hora de embrutar-nos les mans i passar a la pràctica.
Us proposem que feu un test o jardinera per posar-hi alguna planta o flor i així seguir portant l’alegria i els colors de la primavera a casa.
Feu i decoreu el test com més us agradi, aprofitant materials que tingueu a casa.
Aquí teniu algunes idees que us poden ajudar:
-Podeu fer un petit test decorant l’envàs d’un iogurt.
-Una jardinera amb una ampolla de plàstic, per fer aquesta necessitareu l’ajuda d’un adult per tallar i/o pulir l’ampolla. La podeu fer amb qualsevol ampolla i donar-li la forma que més us agradi. Una vegada tallada la podeu decorar.
-Un test amb joguines que ja no feu servir.
-Fins i tot podeu aprofitar alguna bota d’aigua que ja us vagi petita.
Atenció! Deixeu la jardinera ben a punt perquè a la propera activitat us proposarem sembrar-hi una planta aromàtica que tots teniu a casa. Sabeu quina planta pot ser?
Una abraçada.
Tortugues,
Ha arribat el moment de portar la primavera a dins de casa a través de les plantes. És per això que us proposem fer créixer una planta amb una flor molt bonica i que gairebé tots tindreu la seva llavor a casa. Avui plantarem Camamilla.
Amb tot el que hem après amb la Lia i l’Eva, la nostres expertes en plantes, ja teniu moltes bones idees sobre què necessiteu i com ho podeu fer créixer i cuidar a una planta. Tot i això us hem fet un vídeo de com sembrar camamilla per qui se’l vulgui mirar. El trobareu aquí:
Recordeu que a casa hi teniu moltes altres llavors d’altres plantes. Us en ve alguna al cap?
Missió complerta Tortugues. Ja tenim la primavera a dins de casa.
13- MISSATGE FINAL DE LA LAIA
Tortugues,
L’astronauta Laia ens ha fet arribar l’últim missatge. Que contenta està!
Per escoltar-lo cliqueu a l’enllaç: http://tinyurl.com/y8x4o6ul
Transcripció del missatge:
Ei Tortugues.
Moltes gràcies per acompanyar-me en aquest viatge.
M'ho he passat molt bé investigant i portant la primavera a dins del meu coet. Espero que vosaltres també us hagi agradat portar-la a casa vostra.
A mi encara em queden molts dies per sortir del coet, però gràcies a vosaltres se’m faran més curts.
Una forta abraçada des de l'espai exterior, i moltes gràcies per la vostra ajuda.
I fins aquí aquest repte. Heu fet molt bona feina i estem molt orgullosos de tots vosaltres. Dimarts que ve us iniciem un nou repte d'allò més especial.
Una abraçada!
Tortugues, tenim un nou missatge de l’astronauta Laia. Cliqueu a l’enllaç
Transcripció del missatge:
Hola Tortugues.
Estic molt contenta de veure com heu investigat i com heu aconseguit portar un tros de primavera a dins de casa vostra.
La Mariona, l'Esther i en Jordi també m'han ensenyat les fotos dels vostres collages. Son molt i molt bonics! Jo també n'he fet un, per posar-lo dins del coet.
Però, per portar la primavera a dins de casa no ens podem deixar les plantes. Per això, aquesta setmana us animo a investigar sobre plantes i les flors de primavera.
Hi ha moltes flors diferents. A veure si sou capaços de fer-ne 4.
*A la següent activitat hi teniu descrit com fer quatre flors.
Fins aviat.
9-Flors de primavera.
Famílies i Tortugues,
Amb aquesta activitat volem que coneixeu moltes plantes i flors de primavera, ja que segur que això ens ajuda a prendre bones decisions a l’hora de portar la primavera a dins de casa.
Ho farem a partir de 3 passos:
Pas 1: Reflexionem sobre quines flors coneixem, a on les hem vist, els seus colors, si hi son tot l’any, recordem la seva olor... Els nens i les nenes ja coneixen molts flors però moltes vegades no saben com es diuen o no ho recorden. Per fer-los memòria proveu de descriure-les, com si es tractés d’una endevinalla.
Cada vegada que trobeu oralment una flor registreu-la ràpidament d’alguna manera, ja sigui apuntant el nom, fent un petit esbós, buscant una foto i posant-la en un document word...d’aquesta manera portem un control de les que hem trobat.
Aquesta activitat la podem fer tan curta o àmplia com vulguem si busquem al web, preguntem als familiars...
Pas 2: Escollim quatre (aprox.) d’aquestes flors per representar-les de manera plàstica. Les podem fer amb 2 o 3 dimensions (planes sobre un full o amb volum). Podem utilitzar material de rebuig, plastilina, cartolines, elements naturals, dibuixat i omplert amb pedres, amb collage…
Per conèixer i practicar amb diferents tècniques us proposem que no es repeteixin els formats de cap de les 4 flors.
A diferència de l’activitat anterior, aquesta posa l’accent en reproduir a partir d’un model més que crear del no res.
Quan hagueu acabat ja haureu portat un tros de primavera a dins de casa. Exposeu-les en un lloc ben visible perquè segur que us hauran quedat precioses.
Pas 3: Com que cada casa coneix unes flors diferents i el que volem és conèixer moltes flors de primavera ens trobarem en una videotrucada a finals de setmana (ho concretarem la setmana que ve) perquè ens puguem explicar quina o quines flors hem representat -si en teniu ganes-. Si algú no li ve de gust explicar-ho o no ho ha pogut fer ens podrà explicar qualsevol altra cosa o simplement podrà escoltar als seus companys.
Tot i això ens podeu fer arribar fotos de les vostres flors per poder-les compartir a l'àlbum de fotos. Serà el jardí digital de la Tribu de les Tortugues.
Som-hi tortugues!
Després d’haver investigat sobre la primavera i els seus colors serà el moment de portar-ne un trosset a dins de casa.
L’objectiu serà fer un collage primaveral a partir de retalls de revistes/caixes dels productes alimentaris...
Us deixem 3 passos que us ajudaran a portar un tros de primavera dins de casa:
Pas 1: Busqueu els colors de primavera preferits (3-4 colors) de casa vostra entre revistes velles que tingueu i caixes d’aliments (galetes, cereals…)
Pas 2: Retalleu / esparraqueu / trossegeu i poseu cada color en un recipient. Agafeu un full / cartolina gran i imagineu-vos com enganxareu aquests colors. Un cop ho tingueu pensat ja podeu començar a construir la vostra petita primavera.
EP! Si us falten idees, abans de començar podeu anar al web a veure exemples de composicions fetes amb trencadís. Pels que vulgueu anar encara més enllà podeu conèixer el rei de la tècnica, l’Antoni Gaudí. Algú ha anat mai a algun dels seus edificis?
Pas 3: Un cop acabat escolliu un lloc ben bonic i lluminós de casa i exposeu la vostra obra . Ens envieu una foto? No ens volem perdre’ns les vostres petites primaveres.
Fins aviat.
7- COM HEM FET EL NOSTRE COLLAGE?
Nens i nenes de la Tribu de les Tortugues:
La nostra astronauta preferida també vol portar la primavera a dins del seu coet fent un collage, com vosaltres. Ara bé, no té ni idea de com posar-s’hi. Suposem que no es pot ser bo amb tot.
És per això que ens demana si li podem fer arribar unes instruccions de com ho hem fet nosaltres. Com que ara mateix està orbitant a prop del planeta Saturn no li podem enviar vídeos -es veu que no arriba el 3G- i per tant ho haurem de fer per escrit*.
Podem escriure aquests passos de moltes maneres diferents. Nosaltres us deixem un model per si us ajuda. El trobareu aquí:
Ens ho feu arribar? Segur que, tot i ser poc traçuda, amb les vostres instruccions aconseguirà fer el seu propi collage.
Moltes gràcies tortugues!
*Famílies, fer-ho escrit és una proposta. Depenet del temps / disponibilitat / motivació que tingueu poder fer-ho d’altres maneres com en vídeo o amb dibuix. L’objectiu de l’activitat és recordar, ordenar i reproduir la seqüència (els passos) de l’elaboració del vostre collage.
5-GRÀFICA DE COLORS PREFERITS.
Famílies i tortugues,
Després d’haver fet l’entrevista ens tocarà ordenar les dades d’una manera molt visible perquè només amb una foto puguem veure i explicar quins han sigut els nostres resultats. És per això que avui us proposem fer una gràfica de barres.
Aquesta gràfica la podem fer de dues o 3 dimensions:
Gràfica 2D: Us proposem fer-la amb cigrons crus, però sinó en teniu podeu agafar quelcom similar. Mirem els resultats de les entrevistes i anem pintant el cigrons dels colors que els nostres familiars han escollit. Ull! Per saber que no ens n’hem deixat cap haurem de tenir els mateixos cigrons pintats que colors apuntats als full de l’entrevista.
Gràfica 3D:
Com el dia del Viu el Summem podem agafar un joc de construcció (o quelcom altre apilable), atribuïm a cada peça un color preferit (Ex: la peça de 4 forats serà pel color verd...) i anem apilant les peces en funció dels resultats.
Ens podeu enviar una foto o un petit vídeo explicant-nos què diu la vostra gràfica. Li farem arribar a l’astronauta Laia.
Si necessiteu més dades podeu recular a l'activitat anterior i fer la vostra entrevista més extensa.
Fins aviat.
Benvingudes tortugues,
Només de començar el trimestre ja ens passen coses sorprenents. Una astronauta ens ha deixat un missatge. Cliqueu a l’enllaç per escoltar-lo. http://tinyurl.com/wxydxhv
Transcripció del missatge
Hola Tribu de les Tortugues.
Sóc la Laia, una astronauta de la NASA.
Fa molt temps que estic de viatge intergalàctic a bord del meu coet. L'espai és molt bonic, però també molt fosc, i trobo a faltar els colors de la terra. Sobretot ara que és primavera.
Sé que vosaltres sou bons investigadors i també sé que fa dies que esteu dins de casa.
Aquests primers dies ens fixarem amb els colors.
Per començar us deixo dues preguntes.
Què és la primavera? Què passa a la primavera?
Fins aviat Tortugues.
Què? Us animeu a ajudar la Laia? 10, 9 , 8 , 7 , 6 5, 4, 3, 2, 1... IGNICIÓ
2- RECERQUEM AL VOLTANT DE LA PRIMAVERA I ELS SEUS COLORS
Famílies,
Per tal de portar la primavera a casa serà important reflexionar entorn d’aquesta estació, sobre què hi passa i sobre quins colors son els protagonistes. Per situar les possibles preguntes i idees us avancem que per portar la primavera dins les nostres llars, durant aquesta primera setmana, ens centrarem en el colors de primavera.
Per això aquesta activitat consistirà en formular hipòtesis, recercar i corroborar o adequar les idees prèvies i adquirir noves idees a partir de preguntes.
Primera part:
Plantegem les preguntes: Què és la primavera? Què hi passa a la primavera? Quins colors té la primavera? Serà bo registrar les seves prediccions i hipòtesis. Podeu fer-ho en un full on caldrà que deixeu un espai per omplir després de la recerca o en format vídeo. En la primera treballarem la lecto-escriptura i en la segona l’expressió oral.
Segona part:
Recerquem (en totes 3 maneres necessiten estar acompanyats):
Llibres: si disposem de llibres a casa consultem-los i comentem les descobertes que anem observant.
Web: serà un bon moment per conèixer el Google. Els hi podem fer escriure la paraula primavera al buscador. Segur a a l’apartat d’imatges ens ajudarà més que al web.
Entorn: És primavera, traiem el cap per la finestra/balcó/jardí i observem què hi passa.
Tercera part:
Recuperem aquelles idees prèvies i les corroborem o rectifiquem.
Ens fareu arribar els resultats de la vostra recerca? Moltes gràcies.
*Aquesta proposta pot ser molt curta o molt extensa. La podeu adpatar a la vostra disponibilitat i situació familiar.
3-Experimentem amb colors: barreja/combinació
Hola Tortugues,
Avui us proposem fer un experiment amb pintura (o colorant alimentari) on descobrirem com es com es fan alguns dels colors que coneixem i si n’hi ha de més i menys importants (famílies, parlem dels colors primaris i secundaris). Pels més aventurers també aprendrem com fer-los més foscos i més clars (parlem de tonalitat).
Així, quan haguem de portar la primavera a casa a través del colors coneixarem molts dels secrets que fins ara no sabíem.
Us fem arribar aquesta proposta perquè l’astronauta Laia es troba que al coet només té el color groc, blau i magenta (vermell/rosa) i per portar la primavera dins del coet necessita algun altre color. Li podeu fer un cop de mà?
Per fer-ho necessiteu:
-Pels més aventurares pintura blanca i negre
-Recipients per posar la pintura
-Pinzell (en cas de no tenir-ne podem fer servir el dit)
-Un full d’experimentació. A aquest enllaç hi teniu un model:
Seqüència d’experimentació:
1-Poseu cada color en un recipient
2-L’experiment pot tenir dues parts (la segona si volem ampliar i descobrir la tonalitat). La primera pintarem els diagrames de l’esquerra (combinació colors) i a la segona els cercles de la dreta.
3-Primera part: Pinteu un cercle del diagrama d’un color. Pinteu l’altre cercle d’un altre color. Què ha passat amb la part dels cercles que es sobreposen?
4-Feu el mateix procediment amb les altres dues combinacions possibles.
5-Segona part: Escolliu un color i pinteu el cercle més gran. Ara pinteu els cercles de la part superior amb el mateix color però amb una tonalitat més fosca i els de la part inferior amb una tonalitat més clara. Com ho heu fet? Heu necessitat el color negre i el color blanc?
Preguntes per tancar l’experiment?
-Hi ha colors més importants que d’altres?
-Els colors negre i blanc canvien un color? O canvien la tonalitat?
-El verd fosc i el verd clar són el mateix color?
-Com li explicaries a la Laia com pot aconseguir altres colors a part dels 3 que té?
Molt bona feina experts en colors. Segur que sereu capaços de portar la primavera a casa vostra i ajudareu a l’astronauta Laia a portar-la dins del seu coet. Fins aviat.
4- QUINS COLORS DE PRIMAVERA AGRADEN A LA MEVA FAMÍLIA?
Tortugues,
Si hem de portar la primavera a casa a través dels colors serà important saber quins colors de primavera agraden a cada membre de la família.
Per fer això els hi haurem de pregunta a través d’una entrevista. Us deixem un model d'entrevista a aquest enllaç:
Aprofitem les videotrucades per preguntar als familiars que no viuen amb nosaltres.
Penseu a fer-nos arribar les entrevistes. Una abraçada.
Nota: A quants més familiars preguntem més material tindrem per a la pròxima activitat.
I fins aquí la primera part d'aquest repte. Divendres us publicarem noves activitats per seguir avançant.
Una abraçada!
CARTES DES DEL COR I PEL COR
CORRESPONSALS DE VACANCES. PREPARACIÓ.
Demà comencen les vacances de setmana santa i, tot
i que no ens podem moure gaire ens agradarà saber com les hem passat. És per
això que tornant haurem d’explicar-nos algunes de les coses que hem fet a
través d’una mena de rotllana virtual.
Per anar-ho preparant us proposem
que, de tant en tant, us apunteu alguna cosa que us hagi agradat molt fer
durant les vacances. Podeu escollir anar-ho fent durant les vacances o quan
aquestes es vagin acabant podeu fer memòria de tot allò que us ha encantat fer.
Us proposem agafar un paper i dividir-lo amb uns
quants apartats (de 5-10) i a cada apartat podem escriure el millor que hem fet
durant aquell dia o dies (copiant, apuntant alguna paraula o apuntant la frase
sencera). Pels que us agrada més dibuixar també hi podeu fer un dibuix representant
allò que diu la frase.
Quan tornem us farem triar uns d'aquests millors
moments per explicar-los a la rotllana virtual, com els corresponsals (explicar
qui són) als telenotícies. Aquest serà el primer pas per convertir-vos en
periodistes.
Quan tornem us farem
triar uns quants d'aquests millors moments per explicar.
Durant el dia hi ha molts moments bonics, especials
i alegres. Penseu bé quin és el que us agradarà més que els vostres amics
sàpiguen.
Mestres de la Tribu de les Tortugues, bloc de
l’escola, Olot.
CORRESPONSALS DE VACANCES. PREPARACIÓ.
Demà comencen les vacances de setmana santa i, tot
i que no ens podem moure gaire ens agradarà saber com les hem passat. És per
això que tornant haurem d’explicar-nos algunes de les coses que hem fet a
través d’una mena de rotllana virtual.
Per anar-ho preparant us proposem
que, de tant en tant, us apunteu alguna cosa que us hagi agradat molt fer
durant les vacances. Podeu escollir anar-ho fent durant les vacances o quan
aquestes es vagin acabant podeu fer memòria de tot allò que us ha encantat fer.
Us proposem agafar un paper i dividir-lo amb uns
quants apartats (de 5-10) i a cada apartat podem escriure el millor que hem fet
durant aquell dia o dies (copiant, apuntant alguna paraula o apuntant la frase
sencera). Pels que us agrada més dibuixar també hi podeu fer un dibuix representant
allò que diu la frase.
Quan tornem us farem triar uns d'aquests millors
moments per explicar-los a la rotllana virtual, com els corresponsals (explicar
qui són) als telenotícies. Aquest serà el primer pas per convertir-vos en
periodistes.
Quan tornem us farem
triar uns quants d'aquests millors moments per explicar.
Durant el dia hi ha molts moments bonics, especials
i alegres. Penseu bé quin és el que us agradarà més que els vostres amics
sàpiguen.
Mestres de la Tribu de les Tortugues, bloc de
l’escola, Olot.
ELS LABERINTS D'EN "VLADIMIR TROBATOTF"
Nens i nenes de la Tribu de les Tortugues,
Després de veure com ens hem convertit en autèntics exploradors, en Valdimir Trobatotf ens demana que li fem un cop de mà.
L’altre dia mentre anava per la sabana amb el seu “Jeep” descapotable li van volar uns mapes on hi havia descrit quin camí havien de fer alguns animals per trobar el seu menjar. Sense els mapes on hi ha dibuixat el recorregut als animals que en Vladimir cuida els hi costa molt alimentar-se.
En Valdimir té el mapes nous però no hi ha dibuixat el recorregut i ens demana si nosaltres ho podem fer. Ara mateix està enmig d'una missió dins les piràmides d'Egipte i no s'hi pot dedicar. Sereu capaços de resoldre aquests laberints i ajudar als animals a trobar el seu menjar més fàcilment?
Aquí els teniu:
Nota: Famílies, pels que no teniu impressora al vostre mòbil/tauleta/ordinador hi trobareu algun editor de fotos o programa (Paint) que us permetrà fer el laberint sense haver-lo d’imprimir.
TORTUGUES-FIT. EL JOC DE TAULA.
Famílies,
Us proposem un joc de taula per als vostres fills amb el que pugueu passar una bona estona treballant amb el cos. Es un joc on es treballen entre altres coses la força, l’equilibri, la imaginació i la coordinació.
Nenes i nens de la Tribu de les Tortugues, una de les coses que hem de pensar fer aquests dies és moure el cos per ser unes tortugues sanes i fortes. Per això us proposem un joc de taula per imprimir o reproduir en algun full/cartró... i jugar-hi acompanyats . Necessiteu un dau i una fitxa per jugador.
L’objectiu del joc és arribar a la casella de “FI” tot fent les accions que et toquin per el camí.
El funcionament és com l’Oca o el Parxís. Per començar has de col·locar la teva fitxa a la casella de “SORTIDA”, tires el dau i avances el número de caselles que t’ha tocat, ara has de fer l’acció que se’t demana a la casella.
El més divertit de tot és que, quan porteu uns dies jugant podeu canviar els reptes de cada casella i fer-los més esbojarrats.
Ens enviareu alguna foto o vídeo fent el que us ha tocat a les caselles?
Preparats? Llestos? Ja!
TENS BONA VISTA? PESEM A COP D'ULL.
Famílies avui us presentem un repte gens fàcil. Us proposem que descobriu com de fina teniu la vista a l'hora d'endevinar el pes dels objectes amb un simple com d'ull.
Per resoldre'l hem de triar 6 objectes de casa que pensem que tenen el mateix pes, però no el mateix volum (ens caldrà explicar aquest concepte). Els sospesarem amb les mans i els ordenarem de menys a més pesats (de dreta a esquerra, com quan escrivim).
Per deixar constància ho podem fer de diverses maneres. Una manera és fer una foto dels objectes ordenats. L’altra manera és dibuixar l’objecte en un paper i escriure el seu nom a sota (aquesta inclou treball de lecto-escriptura).
Ara pesarem els objectes per saber el seu pes exacte. Podem utilitzar la bàscula de cuina o de bany (amb aquesta última potser haurem de pesar-nos nosaltres amb l’objecte i restar-hi el nostre pes). Ens apuntem cada pes en un paper en brut i ordenem els objectes de la mateixa manera que abans, de menys a més pes (d’esquerra a dreta).
Depenent de com hem fet el registre a l’apartat anterior hi podem fer una foto o podem dibuixar i escriure el nou ordre dels objectes (Podem partir un full pel mig i a dalt recollir-hi el pes hipotètic i a baix el pes real).
Ens encantarà que ens feu arribar una foto on es vegi la primera i la segona classificació
Us deixem unes quantes preguntes per ajudar a aterrar l’activitat i fer moure les idees entorn aquests conceptes. No totes les preguntes les podreu contestar correctament ni tampoc cal. A vegades una molt bona tasca és parlar, i sobretot enraonar, (parlar, a través de la raó, del pensament) per veure quines tenim i com estan organitzades les nostres idees sobre el món que ens envolta. En el correu on ens feu el retorn ens podeu explicar com us ha anat aquesta conversa.
Preguntes per concloure i fer pensar: (Feu-la petar. Enraoneu sobre tot el que heu vist)
- Hi ha hagut canvis en l’ordre dels objectes? Quins?
- Quin és el més pesat? I el menys pesat?
- Coneixes objectes grans que pesin poc? I petits que pesin molt?
- El pes i la mida (volum) sempre tenen la mateixa relació? Per què ho creus?
- Si pesessis poc podries volar?
- Com deu ser per dins un objecte molt pesat? i un objecte poc pesat?
Una abraçada!
LISTN TO "OLD MACDONALD HAD A FARM"
Look and listen the farm animals. Can you imitate their sound?
DILLUNS 30 DE MARÇ
AVUI US DEIXO EL CONTE D'UNA BRUIXETA, LA WANDA
Tortugues,
Aquest és en Vladimir Trobatotf, un explorador rus que viu aquí a Catalunya. Durant les seves recerques per coves i excavacions de tot el món en Vladimir ha hagut de desxifrar mil i un enigmes.
Com que sap que aquests dies estem a casa ens ha proposat descobrir-ne quatre en forma d'endevinalla, i així poder convertir-nos en aprenents d'explorador sense moure'ns del menjador.
Aquí les teniu:
Endevinalla 1: VA PEL CEL, TÉ ALES I NO ÉS CAP OCELL.
Endevinalla 2: ESTIC MOLT FRED I PUC SER DE MOLTES FORMES, SI M'ESCALFES AIGUA EM TORNES.
Endevinalla 3: MIG GROGA I MIG NEGRE VAIG DE FLOR EN FLOR, SI MOLT EM MOLESTES ET CLAVO UN FIBLÓ.
Endevinalla 4: SÓC UNA FLOR MOLT BONICA, EL MEU PERFUM FA ENAMORAR, PERÒ VIGILA QUE NO ET PUNXIS QUAN EM CULLIS AMB LA MÀ.
Per saber que ho heu aconseguit us proposem fer-ho amb el mateix sistema que vam fer el nostre diari en forma de còmic. Ho recordeu?
Podeu agafar un full/cartolina (com més gran millor anirà) i dividir-lo en quatre parts. A sota a cada petit rectangle hi podeu fer una ratlla per poder fer la part escrita, la solució de l'endevinalla (ull famílies, adaptem-ho al nivell dels nostres fills: pot ser copiat, pot ser mig copiat i mig escrit autonomament i pot ser escrit de manera totalment autònoma). I a la resta de l'espai el dibuix.
Si heu sigut capaços de trobar la resposta de les quatre endevinalles us podeu construir un barret d'explorador i així convertir-vos en Aprenents d'Explorador Nivell 1. (títol homologat per l'Escola d'Explorados Vladimir Trobatotf). Us deixem un parell de tutorials de com fer el barret.
Versió difícil: https://www.youtube.com/watch?v=xJnL6AVUEWI
Ara que ja sou uns experts en endevinalles podeu provar de jugar-hi a casa. Penseu un objecte, el descriviu sense donar gaires pistes i a veure qui us l'endevina.
Una abraçada exploradors!
Famílies,
Us proposem començar la setmana amb molt de ritme construint uns “Shakers”. Aquestes maraques, per una banda ens poden ajudar a acompanyar i complementar amb un so tropical les cançons que més ens agraden, i per l'altra ens permeten crear ritmes, fer la nostra música.
També volem conèixier i compartir quines cançons escoltem i per això, si us bé de gust us podeu gravar utilitzant els Shakers amb la vostra cançó preferida. Així d’aquí uns dies, quan enviem el proper àlbum de fotos, tots sabrem quines cançons escoltem i segur que descobrirem peces que no sabien que existissin i ens encanten.
Material necessari:
-1 tub de cartró de rotllo de cuina
-1 grapat d’arròs
-Cinta adhesiva de colors
Els passos per fer-los són molt senzills:
- Tanca l’obertura del rotllo amb cinta de colors
- Posa l'arròs dins del tub
- Continua decorant el rotllo amb la cinta de colors
- Tanca l’altra obertura en una altre direcció perquè quedi amb una forma més divertida.
Tortugues, a moure l'esquelet!
Tortugues,
Com que aquestes dies estem molt a casa hem
pensat que la podríem decorar una mica. Per això us proposem que podeu un punt
de color pintant una mandala ben bonica, sobretot sense presses. Després la
retalleu i la pengeu a casa. Podeu imprimir alguna de les següents mandales,
les podeu buscar per internet o fins i tot podeu dibuixar les vostres pròpies
mandales.
Propostes de mandales:
Per a les famílies us volem explicar que pintar mandales és una activitat relaxant i cognitivament estimulant. Fomenta l’atenció i la concentració, afavoreix el desenvolupament de la psiciomotricitat fina, promou el benestar interior, afavoreix la creativitat i la imaginació. També ajuda a desenvolupar la paciència, la tenacitat la perseverança , la constància, estimula el sentit estètic...
Volem veure les vostres obres d’art i a on les
heu exposat.
Som—hi artistes!
REPTE DE TRIBU!
Fa molts dies que no ens veiem i tenim ganes de fer una activitat tots plegats. És per això que us proposem participar al videoclip de confinament més alegre i positiu que s’hagi fet mai. Per fer-ho, necessitem que seguiu els següents passos:
- Escolteu la cançó Invencibles dels Catarres.
- Ja l’heu escoltat bé? Doncs ara volem que tanqueu els ulls i feu volar la vostra part més artística. Busqueu un espai de casa i balleu al ritme de la cançó ensenyant l’arc de Sant Martí que tan famós s’ha fet aquests dies amb el lema TOT ANIRÀ BÉ!
- Mentre balleu, demaneu al pare, la mare, al germà, al tiet… que us gravi en vídeo ballant durant 10 segons.
- Segur que molts ja el teniu fet! Doncs ara només ho heu d’enviar al vostre referent. El nom del vídeo que sigui “vídeo_nom del nen o nena_curs”.
- A finals de setmana anirem editant tots els vídeos per fer-ne un de sol com a clam d’unió per fer front a tota aquesta situació que estem vivint.
Consignes tècniques:
El vídeo cal que sigui gravat en posició vertical
Hauria de durar com a molt 10 segons
Pla de cos sencer
Data límit per enviar-lo diumenge 29 de març
M O L T E S G R À C I E S
F A M Í L I E S !
EL GRATACELS DEL CÀLCUL MENTAL
JUGUEM AL MEMORY
LEARN THE NAMES OF WILD ANIMALS
EL MEU PRIMER DIARI, UN CÒMIC.M O L T E S G R À C I E S
F A M Í L I E S !
EL GRATACELS DEL CÀLCUL MENTAL
Famílies,
Avui l'objectiu és fer un gratacels tan alt com sigui possible, però per construir l’edifici ens caldrà convertir-nos en paletes (si ens carateritzem com a tals segur que ens ho passem millor) i encertar i fer operacions matemàtiques mentalment.
Agafem qualsevol joc de construcció, si no en tenim podem agafar tot d’objectes que es puguin apilar. Un membre de la família haurà de fer una pregunta que requereixi calcular mentalment a un altre. En cas que la resposta sigui correcta podrem posar una peça de la torre.
Ull! L’objectiu és construir una torra conjunta i no que cada participant en faci una. És un proposta cooperativa, no competitiva.
Tipus de preguntes:
Fem preguntes on hagin de resoldre petites operacions matemàtiques (sumes, restes, més que, menys que) on les quantitats siguin 0,1,2,3,4 i 5. (Sempre podem augmentar la dificultat depenent de cada nen)
Exemples:
-Tinc 5 galetes i me’n menjo dues. Quantes galetes em queden?
-Tinc 2 caramels en una mà i 2 a l’altra. Quants caramels tinc entre totes dues mans?
-Si la Mariona té 3 cotxes i l’Esther té 3 cotxes. Qui en té més
?
Per ajudar als nens a fer les preguntes podeu organitzar el joc de tal manera que feu les preguntes en paelles, és a dir, si hi jugueu 3 persones dues d’aquestes penseu la pregunta i l’altra respon.
Volem veure com d'alta us ha quedat la torra. Ha superat la vostra alçada?
Som-hi paletes, a construir aquest gratacels!
JUGUEM AL MEMORY
Famílies,
Un altre joc que durant el curs de P4 hem introduït de manera sistemàtica ha estat el Memory. Aquest joc el coneixem a totes les cases, té unes normes molt senzilles i estimula moltes capacitats cognitives com l'atenció sostinguda, la memòria visual i la memòria de treball (aquella que intervé directament en processos com la lecto-escriptura i el càlcul, entre d'altres).
Sabem que potser no tots teniu un joc com aquest a casa per això us proposem que us el construïu. Ho podeu fer amb material molt divers i amb tot tipus de dibuixos i formes. Feu volar la creativitat! Pels que vulgueu alguna pista us deixem l'enllaç d'una pàgina on explicar com fer-ne un pas per pas.
Fins aviat!
LEARN THE NAMES OF WILD ANIMALS
Families,
If you see the film "The Lion King" you'll fins all of these animals. Would try it?
Kisses
Famílies,
Volem saber com passeu els dies i quines activats feu. També volem que entre uns i altres puguem compartir idees d'activitats i rutines de casa. És per això que us proposem fer un petit diari en forma de còmic.
La nostra proposta és que representeu amb un dibuix 4 escenes del vostre dia a dia explicant 4 activitats o rutines. A sota a cada dibuix podeu escriure una frase/paraula explicant què heu representat. D'aquesta manera combinem la paraula i el dibuix, com als còmics.
A tall d'idea dir-vos que podeu agafar un full/cartolina (com més gran millor anirà) i dividir-lo en quatre parts. A sota a cada petit rectangle hi podeu fer una ratlla per poder fer la part escrita (ull famílies, adaptem-ho al nivell dels nostres fills: pot ser copiat, pot ser mig copiat i mig escrit autonomament i pot ser escrit de manera totalment autònoma). I a la resta de l'espai el dibuix. Pot ser fins i tot algú s'anima a fer alguna bafarada.
Feu-nos arribar fotos! Ens encantarà veure com us ha quedat el vostre primer còmic i ho podrem compartir amb la resta de la tribu per agafar-nos idees i passar aquests dies de la millor manera possible.
Una abraçada
DETECTIUS DE FORMES GEOMÈTRIQUES
Nens i nenes de la Tribu de les Tortugues,
Ens acaben d'enviar una missatge secret de la fàbrica de formes geomètriques dient que els hi han desaparegut els motlles (expliquem què vol dir un motlle) del quadrat, el rectangle, el triangle i la rodona. Sense aquests aquestes peces la fàbrica no podrà fer més objectes amb aquesta forma.
Ens demanen si els nens i nenes de la Tribu de les Tortugues els podem ajudar a buscar objectes per casa que tinguin aquesta forma, i així aconseguir tornar a fer els motlles amb els que fan aquests objectes geomètrics.
Per resoldre aquesta missió secreta caldrà que us convertiu en detectius i localitzeu objectes de casa que tinguin aquesta forma. Quan els hagueu trobat captureu-los amb una fotografia.
Aquells que vulgueu ampliar l’activitat poder escriure en un paper/pissarra els 4 tipus de formes en format títol i a sota anar escrivint tants objectes com pugueu veure/pensar que tinguin una de les 4 formes. A veure quan sou capaços de trobar-ne.
Hi ha formes més comunes que d’altres? Us ha costat trobar triangles?
Endavant detectius!
DIMARTS 24 DE MARÇ
AVUI.. HORA DEL CONTE DE LA MEDIATECA
SOPA DE PEDRA
AVUI.. HORA DEL CONTE DE LA MEDIATECA
SOPA DE PEDRA
XEFS PER UN DIA
Famílies,
Us proposem que els vostres fills i filles preparin el dinar o el sopar.
Aquesta activitat la podem fer més tancada (proposant nosaltres la idea de l’àpat i els ingredients a fer servir) o més oberta (fent-los pensar què volen preparar, quins ingredients necessiten i com ho cuinarem)
En qualsevol de les opcions podem aprofitar per fer una llista de coses que necessitem. També podem aprofitar per calcular mentalment el parament de taula (plats, coberts, gots…) en funció de què mengem i de la gent que som a casa.
Ep! Com a bons xefs necessitaran els seu barret. Us deixem alguna proposta de com fer-ne.
Nens i nenes de la Tribu de les tortugues, sereu capaços de cuinar el dinar o sopar?
Ens encantarà veure què els hi heu preparat. Feu-nos arribar fotos!
Una abraçada
ENTRE TOTS HO FAREM TOT: ELS CÀRRECS DE CASA
Famílies,
Igual que a l’escola a casa també ens calen unes responsabilitats per tenir un millor funcionament. Per això serà bo fer una llista de tasques i quin membre de la família serà l'encarregat de fer-les o fer-les complir (encarregat dels llits, encarregat de parar la taula, encarregat que les joguines estiguin recollides…).
Per aquesta activitat no us volem influir donant-vos exemples, així segur que sortiran propostes més creatives.
El que sí que us deixem són uns punts a tenir en compte:
- Cal que tots els càrrecs/tasques siguin consensuades per tots els membres de la família
- Cal que tothom estigui al cas de quines tasques hi ha i qui les fa i per això us recomanem que les exposeu en un lloc visible.
- Fora bo que de tant en tant (quan vosaltres decidiu) parléssiu de com han anat, si tothom ha complert o no amb el seu càrrec (avaluació).
- És important celebrar els èxits i si la cosa ha funcionat podem pensar una bona recompensa per tota la família (no cal que sigui material).
Pels més treballadors podeu escriure (copiant, escrivint parts de les frases,…) les funcions de cada càrrec. Per exemple: Encarregat de joguines: Abans de dinar i sopar repassarà que totes les joguines estiguin recollides.
Segurament molts de vosaltres ja feu coses semblants per organitzar-vos. Nosaltres us ho proposem perquè sabem que la millor manera de fer persones autònomes i responsables és donant-los autonomia i responsabilitat.
Ens enviareu fotos del vostre quadrant amb les tasques i els responsables? Una abraçada.
JOCS AMB MOLTA MATEMÀTICA:
EL DÒMINO
Hola famílies,
Els últims dies d’escola vam aprendre a jugar al Dòmino. Aquest, com altres joc de taula, ens van molt bé per anar adquirint i automatitzant competències matemàtiques, perquè en el seu desenvolupament recullen una seqüència d’accions molt determinada, estratègia, i comptatge de quantitats.
Com que potser alguns de vosaltres no en teniu a casa us deixem un enllaç on s’explica com fer-ne un. Recordeu que n’hi ha molts tipus: de dibuixos, de formes, de grafies (números) i quantitats...
Feu-los explicar com es juga i modifiqueu el que creieu segons el tipus de dòmino que tingueu/construïu.
Ens envieu una foto d’una partida en família?
ECOLOGIA EMOCIONAL
Des de Pastoral i Ecologia Emocional teniu un recull de reptes diaris a la web que es van actualitzant cada setmana. Proveu-les!
Una abraçada
DIMECRES 18 DE MARÇ L'HORA DEL CONTE
EN BUSCA DE L'ABECEDARI
PARTS OF THE BODY - ENGLISH
BEE BOTS A CASA
DILLUNS 16 DE MARÇ L'HORA DEL CONTE
Famílies,
Necessitem que els nens i nenes de la Tribu de les Tortugues es converteixin en pirates per tal de trobar totes les lletres de l'abecedari dins de cada casa. Per això ens cal traçar un pla:
- En primer lloc podem escriure totes les lletres que recordem en un paper.
- Després podem buscar a la web un abecedari per veure quines ens falten
- Podem repassar el so de totes les lletres. Ull grumets! N'hi ha de punyeteres que tenen més d'un so.
- Busquem un producte / objecte que tingui lletres. Atenció! per als pirates més experimentats, abans de marcar la lletra com a trobada ens caldrà pensar i escriure una paraula que comenci per aquell so.
- Agrupem tots els objectes que hem fet servir per trobar l'abecedari al mig del menjador i sobre la taula i feu-vos una foto amb el vostre botí.
Notes importants:
-Aquesta activitat pot ser molt llarga, no cal que la feu seguida. Podeu fer descansos. Cal passar-ho bé!
-Adapteu tot el que necessiteu de l'activitat amb més o menys dificultat.
-Si teniu material per convertir-vos en pirates no dubteu en fer-lo servir.
Grumets... A L'ABORDATGE!
PARTS OF THE BODY - ENGLISH
BEE BOTS A CASA
Famílies com esteu?
Us fem arribar una proposta que segur que agradarà molt als vostres fills. Jugar amb les Bee-bots a casa.
Podeu descarregar la App "Bee-Bots". Està disponible i és gratuïta per IOS i Android.
Podem reservar 10 minuts al dia per utilitzar la tauleta o el telèfon i fer que la Bee Bot arribi al seu destí. Acompanyeu-los i poseu-los reptes cada vegada més difícil. També feu-la funcionar vosaltres, ja veureu con no és tan fàcil com sembla.
Funciona igual que les reals. No us oblideu d’esborrar les ordres, les Bee Bots tenen molta memòria ;)
Ens envieu alguna foto de com programeu?
DILLUNS 16 DE MARÇ L'HORA DEL CONTE
I I + D JOGUINES
Amb material de rebuig que tinguis per casa et pots construir una bona joguina. Envia’ns una foto que ens agradarà molt veure-la!