diumenge, 25 d’octubre del 2015

II+D BOLETS: PER QUÈ UN HIVERNACLE?

Tal i com us vàrem fer arribar la setmana passada, aquell plàstic a sobre la bala dels bolets ens va fer ballar el cap. Per això, aquesta setmana vam decidir que havíem de saber més coses sobre aquest fenomen que alguns grans (adults) anomenen humitat.
La primera cosa que vam fer va ser la d’apropar-nos les mans a la boca i respirar com si féssim un A, amb la boca ben oberta. Vam veure que al cap d’unes inspiracions i expiracions les nostres mans quedaven una mica molles.
Una altra prova que ens va ajudar a esbrinar que entre l’aire hi ha gotes d’aigua molt petites (humitat) va ser la d’expirar aire a un vidre. Tot i que en un primer moment va sorprendre, qui més qui menys, va recordar alguna situació de la vida quotidiana que els hi havia passat quelcom semblant “a les ulleres del papa, al vidre del cotxe, a la finestra de la classe de bon matí...”
L’experiment que més ens va fer veure com l’aigua en gotes molt petites no es veu però està voltant per l’aire va ser la del difusor per regar les bales de bolets (el xiu-xiu). En va posar en cercle i vam polvoritzar-nos a sobre. Quina passada! No veiem l’aigua però ens mullàvem!
A partir d’aquestes situacions ens van engegar converses i reflexions d’allò més interessants.

Us deixem amb una frase que va sortir durant aquestes converses i que exemplifica molt bé la relació de models i conceptes que hem volgut :
“ ...sí, les gotes d’aigua de l’aire som com les boles dels bolets (espores) que no es veuen perquè són molt petites, però hi són.”

Per cert, us proposem un repte
Per què quan expirem aire amb la boca en forma de petó o  O l’aire surt fred i quan ho fem amb la boca més oberta o en forma de A l’aire surt calent?